Linia ferată Timişoara – Jimbolia va avea operator privat

Sine-cale-ferataÎn ciuda protestelor structurilor sindicale feroviere timişene, statul continuă să-şi pună în aplicare planul de a concesiona tot mai multe trasee feroviare către operatorii privaţi. Ultimul traseu pe listă este Timişoara – Jimbolia, care va fi exploatat, de la 16 septembrie, cu operatori privaţi. Sindicaliştii spun că închirierea unuia dintre cele mai circulate trasee din vestul ţării nu are nicio logică.

 

Consiliul Judeţean şi Prefectura Timiş nu au avut niciun cuvânt de spus

Mai multe structuri sindicale feroviare timişorene spun că Guvernul, prin Ministerul Transporturilor, pare să fi uitat de promisiunile făcute anul trecut, cu privire la faptul că una dintre cele mai circulate şi, deci, profitabile linii din Timiş, Timişoara – Jimbolia, va scăpa de febra concesionărilor. „S-a făcut licitaţie şi s-a adjudecat, în ciuda promisiunilor făcute de fostul ministru al Transporturilor, Dan Şova, şi a intervenţiilor făcute către Guvern de către Consiliul Judeţean Timiş şi Prefectura Timiş. Anul trecut ni se comunica că s-a revenit asupra deciziei de a se concesiona această linie. Iar anul acesta ne-am trezit că, deja, se organizează licitaţie. A doua rundă a fost pe 21 iulie, nu au fost contestaţii în intervalul legal de 30 de zile, şi a rămas adjudecată. Şi, din informaţiile pe care le avem, începând cu 16 septembrie deja operatorul privat o va exploata în întregime”, spune Ioan Boloş, liderul Sindicatului Mecanicilor de Locomotivă Timişoara.

Liderul sindical susţine că secţia avea un potenţial promiţător de profit şi pe viitor şi că nu este normal ca linii recent reabilitate să fie cedate de către stat operatorilor privaţi. „Există prevederea ca la finalul perioadei de operare, operatorul privat să predea linia cel puţin în starea pe care a preluat-o. Noi am mers şi cu televiziunea, să se filmeze halul în care s-au predat unele trasee din vestul ţării utilizate de operatori privaţi. În unele situaţii, s-a constatat că magazii şi clădiri ale CFR de pe aceste trasee au dispărut cu totul”, afirmă Ioan Boloş.

Închirierea secţiilor de cale ferată care aparţin infrastructurii feroviare neinteroperabile reprezintă unul din angajamentele incluse în programul de eficientizare a sistemului feroviar, care vizează reducerea cheltuielilor şi a activităţilor neprofitabile. Prin programul de eficientizare a activităţii, CFR SA respectă angajamentele Guvernului României cuprinse în Scrisoarea de Intenţie, semnată cu Fondul Monetar Internaţional şi Memorandumul de Înţelegere cu Uniunea Europeană”,  a fost justificarea dată, în momentul scoaterii la licitaţie, de către directorul general al CFR SA, Macarie Moldovan.

Zona de vest, pol al concesionărilor

Într-un avertisment transmis Guvernului de către sindicatele feroviare din Timiş, la jumătatea acestui an, se arăta că în raza de activitate a Sucursalei Regionale CFR Timişoara au fost închiriate peste 40% din totalul liniilor de căi ferate (circa două treimi din judeţul Timiş), în timp ce în alte zone ale ţării aceste înstrăinări nu au amploarea din Banat.

„Ne abţinem să facem speculaţii, dar persistă suspiciunile privind orientarea predilectă, spre partea de vest a României a conducerii CFR, privind stabilirea secţiilor neinteroperabile. Nu este o coincidenţă, ci este tentaţia operatorilor privaţi spre zonele de şes, deoarece constituie un imens avantaj în exploatarea, întreţinerea liniilor, unde sunt curbe şi lucrări de arte puţine, respectiv cheltuieli mai mici pentru remorcarea trenurilor”, se menţiona în acelaşi document.

Reprezentanţii Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă din Regionala Timişoara susţin că, din experienţele anilor anteriori, se constată că aceste decizii aduc beneficii sau, altfel spus, prosperitate financiară, doar operatorilor privaţi şi estimează că vor determina în continuare spolierea Statului român. „Concesionarea înseamnă investiţii minime, dar profituri consistente pentru operatorii privaţi, iar la expirarea contractelor de închiriere şi repreluare a secţiilor de către CFR SA, investiţii majore din partea Statului român pentru reabilitarea lor”, susţin sindicaliştii.

Interpelat pe această temă, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, are o altă viziune decât fostul ministru Dan Şova, care dădea asigurări că linii precum Timişoara – Jimbolia nu vor fi concesionate. “Referitor la secţia de circulaţie Timişoara Nord – Jimbolia, precizăm faptul că, din analiza datelor furnizate de Sucursala Regională de Căi Ferate Timişoara, privind eficienţa economică a acestei secţii, a rezultat că nivelul cheltuielilor este mai mare decât cel al veniturilor”, este argumentul ministrului de resort, transmis zilele trecute ca răspuns la o interpelare parlamentară pe această temă.

Print Friendly, PDF & Email