Liderul PMP, Elena Udrea, la Timişoara: „Președintele Traian Băsescu va rămâne o persoană care va influenţa scena politică şi în viitor”

Elena UdreaUn partid are nevoie să își vadă liderii, a declara, miercuri, liderul PMP Elena Udrea, în cursul vizitei de la Timișoara. Aceasta a reiterat faptul că, în pofida aparentei izolări la care partidul pe care îl conduce este supus pe scena politică românească, PMP își propune să rămână un exponent al unui nou mod de a face politică și un apărător al valorilor statului de drept. În ce privește rolul pe care actualul președinte îl va avea în politică, după alegerile prezidențiale din noiembrie, liderul PMP a apreciat că Traian Băsescu va influența scena politică românească și în viitor.

 

„Încep să cred că sunt un produs periculos al noii generaţii de politicieni”

În cursul vizitei de la Timișoara, președintele PMP, Elena Udrea, s-a referit la recenta demisie din partid a fostului ministru de Externe, Teodor Baconschi, și la cea a universitarului clujean Adrian Papahagi, precum și la declarațiile critice ale acestora la adresa sa făcute la momentul plecării din PMP. Elena Udrea a respins faptul că ordonarea reprezentanților PMP pe lista pentru alegerile parlamentare ar fi făcut obiectul vreunor condiționări de natură financiară.

Subiectul a fost adus recent în discuție, într-un context în care fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, a făcut referire public la faptul că i-a fost solicitată suma de 100.000 de euro, pentru a-i fi îngăduită păstrarea pe listă pe locul al treilea (loc considerat a fi eligibil) la alegerile europarlamentare. Ulterior momentului în care a făcut această declarație, Teodor Baconschi a precizat, în mod explicit, într-o postare pe contul personal de pe o rețea de socializare, că nu i s-a solicitat „să vină cu geanta la cineva”, cum s-a speculat pe unele canale media: „Ca să curmăm speculaţiile de tip «scandal cu iz de corupţie în PMP». Li s-a cerut candidaţilor să obţină sponsorizări legale pentru a finanţa campania, nu să vină cu geanta la cineva. Orice altă «interpretare» a spuselor mele e scoasă din context în mod abuziv”.

Elena Udrea a precizat, însă, că a verificat personal informația legată de posibilele condiționări ale menținerii pe liste pe poziții considerate eligibile și a adăugat că nu s-a pus problema unei astfel de abordări. Și a adăugat că a intervenit personal pentru plasarea, pe lista PMP pentru alegerile europarlamentare, a lui Teodor Baconschi, pe poziția a treia de pe poziția a cincea, acolo unde, potrivit afirmațiilor liderului PMP, acesta ar fi fost plasat în urma sondajelor interne efectuate în partid. În plus, a precizat Elena Udrea, PMP a cheltuit în campania electorală pentru alegerile europarlamentare doar un milion de euro, situată mult sub valoarea celor, estimativ zece milioane de euro cât ar fi fost cheltuiți de PSD. „În mod cert, cu resurse mai multe am fi făcut o campanie mai vizibilă şi ar fi intrat şi domnul Baconschi în Parlamentul European” , a adăugat Elena Udrea. Aceasta a mai spus că regretă implicațiile gesturilor și declarațiilor lui Teodor Baconschi și Adrian Papahagi, care au ales să părăsească partidul: „Ce regret e faptul că este pusă în dificultate o echipă care a muncit foarte mult pentru scorul din alegerile europarlamentare, o echipă se străduieşte să construiască un proiect politic nou şi care nu merita să fie în această situaţie, acum, când avem nevoie să ne mobilizăm pentru campania pentru Preşedinţia României. În rest, fiecare om face politică aşa cum consideră. Acestea sunt lucruri care aruncă cu noroi, din păcate, pe munca unor oameni care n-au nicio vină că din când în când interesele unora dintre noi nu mai corespund cu interesele echipei”.

Referindu-se la conținutul aprecierii universitarului clujean Adrian Papahagi, care a optat, la rândul său, recent, pentru a părăsi partidul, și a opinat că Elena Udrea este un produs politic periculos al actualei generații de politicieni și că nu există „nicio diferenţă morală, politică sau mediatică între ea şi Victor Ponta”, președintele PMP a declarat că „și eu încep să cred că sunt un produs periculos al noii generaţii de politicieni, pentru că văd atâţia bărbaţi care se tem de mine încât, serios, mă uit în oglindă şi zic «Măi, probabil că aşa este!». Dacă o femeie poate să sperie atât de mulţi bărbaţi, care toţi văd că se dau de ceasul morţii cât rău aş putea eu să le fac, mă gândesc că sunt un produs periculos”.

„Ca preşedinte de partid, am obligaţia să mă lupt pentru acest partid şi să încerc să fac ca mesajele partidului să ajungă la cetăţeni”

Elena Udrea 2În ce privește PMP, Elena Udrea a precizat că acesta este un partid care și-a propus să fie exponentul unui nou mod de a face politică și că nu este îngrijorată de izolarea la care partidul pe care îl conduce este supus de către restul partidelor, în special de către PDL și PNL, care se află în acest moment în plin proces de finalizare a propusei fuziuni.

Potrivit declarațiilor Elenei Udrea, în calitate de exponent și de susținător al unor valori și a unui mod nou și diferit de a aborda politica, PMP nu este preocupat în acest moment de faptul că nu a fost invitat să negocieze cu reprezentanții PNL și PDL pentru constituirea unui pol puternic de dreapta, în perspectiva alegerilor prezidențiale din toamnă. Și aceasta pentru că, a motivat Elena Udrea, oportunismul celui care se dorește în continuare candidat unic din partea dreptei, fostul președinte liberal Crin Antonescu, este menit să îl descalifice pe acesta, atâta vreme cât acesta nu a declarat public faptul că regretă că s-a aflat alături de Victor Ponta în vara lui 2012, în cursul tentativei de decapitare a statului de drept: „Dânsul văd că nu numai că nu se dezice sau nu spune că îi pare rău, dar le cere şi celor de la PDL să nu mai spună că a fost o lovitură de stat”.

În ceea ce îl privește pe actualul premier Victor Ponta, liderul PMP a declarat, referindu-se la conținutul recent anunțatei pronunțări a Curții Constituționale legată de faptul că Președintele a deținut, în mod îndreptățit, calitatea de a reprezenta țara la Consiliul European de la Bruxelles, la reuniunea din 26 iunie, că apreciază ca fiind nejustificată graba premierului de a reprezenta România: „Nu ştiu la ce se grăbeşte acolo la Bruxelles (prim-ministrul Victor Ponta – n.red.), că nu ştiu ce poate să facă, pentru că nu e în stare. (…) Dacă, Doamne fereşte, vom ajunge să ne reprezinte, asta va fi drama României, dar să ne mai bucurăm până atunci”, a declarat Elena Udrea.

Aceasta a precizat că, personal, consideră că rolul președintelui Traian Băsescu în politica românească încă nu s-a încheiat, în pofida faptului că acesta se află la ultimul mandat de președinte pe care îl permite Constituția, și că există posibile modalități viitoare de implicare: „Traian Băsescu va rămâne o persoană importantă, care va influenţa scena politică şi în viitor”.

În ce privește expunerea sa mediatică superioară expunerii de care se bucură candidatul PMP la alegerile prezidențiale Cristian Diaconescu, liderul PMP a spus că „partidul are nevoie să-şi vadă liderii” și „are nevoie să primească energie de la liderii de la centru”.

În plus, a mai declarat Elena Udrea, „eu am tăcut vreo două săptămâni şi dispăruse PMP-ul. Sincer, aş pleca în concediu, după zece ani de politică greu făcută. La mine nimic nu a fost uşor. Unii spun că a fost simplu. Nu. La mine a fost cel mai greu. Se vede şi astăzi, când nu sunt candidat şi cu toate astea sunt ţinta tuturor atacurilor şi de pe stânga şi de la foştii colegi. Eu, ca preşedinte de partid, am obligaţia să mă lupt pentru acest partid şi să încerc să fac ca mesajele partidului să ajungă la cetăţeni”.

Print Friendly, PDF & Email