Lider sindical din poliţie Timiş: „Poliţiştii au ajuns «arestaţi» la domiciliu”

Acesta a făcut o plângere penală pe numele şefului Secţiei de Poliţie Jebel, pentru nerespectarea drepturilor angajaţilor

Control tehnic al masinilor aflate in trafic efectuat de Politia Rutiera alaturi de Registrul Auto Roman (RAR), in BucurestiPreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual Timiş, Doinel Malcoci, anunţă că a depus o plângere, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara, pentru abuz în serviciu, pe numele şefului Secţiei de Poliţie Jebel, pentru nerespectarea drepturilor angajaţilor. Acesta mai spune că, în Poliţia Timiş, a ajuns apropae cutumă ca şefii să abuzeze de subordonaţi, prin atribuirea discreţionară de sarcini de serviciu în afara programului de muncă.

 

Codul Muncii, încălcat în Poliţia Timiş

Preşedintele Biroului Teritorial Timiş al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual Timiş, comisarul-şef Doinel Malcoci, a depus recent o plângere adresată Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, prin care reclamă comportamentul abuziv în serviciu al şefului Secţiei 9 Poliţie Rurală Jebel, inspectorul principal Sabin Buzaş.Motivul întocmirii plângerii se leagă, spune Doinel Malcoci, de modul în care ofiţerul dispune şi aprobă întocmirea de planificări a serviciului de intervenţie pentru apelurile 112 şi pentru supravegherea judiciară, după orele de program şi în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, încălcând astfel dreptul angajaţilor din subordine la odihnă, repaus şi libera circulaţie. “Mai precis, poliţiştii, cu toate că sunt funcţionari cu statut special, sunt şi ei oameni, au familii, au copii, au dreptul la viaţă şi activitatea, respectiv drepturile pe această linie sunt reglementate de Codul Muncii, în urma încheierii Acordului colectiv de muncă încheiat între sindicate şi MAI”, menţionează lideul sindical în plângerea adresată Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara.

Poliţiştii, „arestaţi” la domiciliu de către superiorii lor ierarhici

Doinel MalcociPreşedintele SNPPC Timiş precizează că plângerea pe care a adresat-o este un semnal de alarmă menit să determine respectarea prevederilor Codului Muncii, în cazul unei categorii profesionale care, prin natura activităţii, este oricum supusă unor riscuri.

Oamenii ne mor prematur sau se îmbolnăvesc, de cele mai multe ori din cauza stresului. Programul de muncă este de opt ore pe zi, 40 de ore pe săptămână. Nu poţi să fii mereu în stand-by, să aştepţi un apel telefonic”, declară preşedintele SNPPC Timiş, Doinel Malcoci. Adăugând că, în cazul situaţiei reclamate la Parchet, a fost încălcat nu doar dreptul personalului la odihnă în zilele libere, ci s-a abuzat, prin luarea unor decizii de ultim moment, pentru care nu au existat niciun fel de dispoziţii scrise întocmite în prealabil, de resursele personale ale poliţiştilor, nevoiţi să răspundă, de pe telefoanele proprii, apelurilor de la superiori, în afara orelor de program. În plus, mai spune Dorinel Malcoci, poliţiştii sunt solicitaţi, în astfel de situaţii, să se deplaseze în misiune cu maşina personală, întrucât nu au la dispoziţie maşina de serviciu. “Suntem o categorie profesională aflată în slujba legii şi în slujba cetăţeanului. Nu vrem să fim consideraţi, însă, sclavi pe plantaţie de către nişte indivizi care îşi bat joc de oamenii din subordine, pentru că instituţia îşi vede toţi sacii în căruţă, iar angajaţii sunt cu toţi sacii jos”, mai spune comisarul-şef Malcoci.

Acesta declară că a înaintat această plângere în speranţa că se va face ordine în sistem şi că „nişte manageri nemernici” nu îşi vor mai bate joc de oamenii din subordine. „Nu ştiu dacă va fi aşa, dar noi suntem datori să încercăm, în beneficiul angajaţilor din sistem”, mai spune preşedintele SNPPC Timiş, adăugând că a devenit deja o cutumă neîntocmirea unor dispoziţii scrise, situaţie în care superiorii îşi îngăduie să dispună dicreţionar de orele din timpul liber al angajaţilor. „Este un obicei împământenit de ani de zile. A devenit un fel de cutumă, nescrisă şi nelegală. De întâmplat, se întâmplă peste tot, nu doar la Jebel. Dacă cineva îndrăzneşte să îşi ceară drepturile, e privit ca un paria, ca o ciumă”, afirmă Doinel Malcoci. Acesta mai spune că astfel de dispoziţii, care sunt aduse la cunoştinţă telefonic în ultimul moment, apar în cazul planificărilor serviciului de intervenţie pentru apelurile 112, dar şi pentru măsurile de supraveghere judiciară a infractorilor. Situaţii care, dat fiind caracterul discreţionar al deciziilor, au ajuns să fie un fel de “arest la domiciliu pentru poliţişti”, acestora fiindu-le încălcat atât dreptul la odihnă şi repaus, cât şi dreptul la liberă circulaţie după orele de program, în zilele lor libere sau în zilele de sărbători legale.

Am căutat să obţinem un punct de vedere referitor la situaţia semnalată de la şeful Secţiei 9 de Poliţie Jebel, Sabin Buzaş. Apelurilor noastre repetate pe numărul de telefon fix al Secţiei de Poliţie Jebel nu le-a răspuns, însă, nimeni, până la momentul închiderii ediţiei.

Print Friendly, PDF & Email