Licitaţie pentru servicii de curăţenie pe autostrada A1, anulată pentru nereguli

Contractul prevede şi remedierea vandalizărilor, care până acum nu au fost semnalate pe tronsonul Arad - Timişoara

autostrada-Arad-Timisoara-in-reparatiiUn nou contract anunţat de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara a fost anulat din cauza greşelilor legate de aproximarea serviciilor prestate. Prin respectivul contract se dorea atribuirea unor lucrări de igienizare pe autostrada A 1 Arad – Timişoara, precum şi remedierea vandalizărilor, deşi, conform Poliţiei Autostrăzilor, pe acest segment nu au fost constatate niciodată vandalizări.

 

Un contract bănos anulat în prima fază

Pe lângă pază pentru tronsoanele de autostradă din vestul ţării, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara a scos recent la licitaţie şi servicii de ordine şi curăţenie pentru spaţiile de servicii ale Autostrăzii A1 Arad – Timişoara.

Firma care urma să-şi adjudece contractul trebuia să se ocupe, printre altele, de spălarea ferestrelor şi uşilor în cele cinci spaţii se servicii, de curăţarea, dezinfectarea şi igienizarea grupurilor sanitare, înlocuind obiectele distruse în eventualele cazuri de vandalizare, să pună hârtie igienică şi odorizante în toalete, să evacueze gunoiul din aceste spaţii, să vidanjeze fosele septice, să repornească pompele de apă după o pană de curent, să comunice cu administraţia autostrăzii şi să.. .alunge câinii şi pisicile din spaţiile de servicii ale parcărilor.

Cel puţin pentru partea legată de înlocuirea obiectelor distruse de vandalizări, firma care urma să-şi adjudece contractul nu se angrena în cheltuieli prea mari, pentru că până acum nu au fost semnalate cazuri de distrugere intenţionată în spaţiile de servicii din parcări. „Până acum nu am am avut cazuri de vandalizări pe tronsonul Arad – Timişoara. Au mai fost semnalate doar furturi ale unor porţiuni de gard”, ne-a declarat şeful Poliţiei Autostrăzi Vest, comisarul Teodor Tudur.

Pentru toate aceste prestaţii, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara pusese la bătaie suma de 865.506 de lei. Procedura a fost însă anulată înainte de a începe, motivul fiind precizat chiar de către reprezentanţii DRDP Timişoara: „abateri grave de la prevederile legislative care afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului”.

Mai precis, reprezentanţii DRDP Timişoara au menţionat, după atribuirea contractului, că în caietul de sarcini au fost trecute eronat cantităţile de materiale şi servicii care urmau a fi acoperite. Ca atare, întreaga procedură de atribuire s-a anulat, urmând să fie reluată. Probabil că dacă reprezentanţii DRDP Timişoara nu ar fi oprit procedura, ea ar fi fost contestată cu succes la nivelul Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.

Lucrări de valoare mare

Autostrada continuă să fie o sursă consistentă de venit pentru unele firme care oferă, în baza unor contracte pe termen lung, servicii adiacente, cum ar fi paza sau igienizarea de spaţii pe autostradă. Bugetele oferite de stat pentru aceste servicii sunt mai mult decât generoase. Un alt exemplu este contractul de peste un milion de lei anunţat de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara pentru paza a 14 kilometri, pe autostrada A 1 şi A6. Agenţii firmei care-şi va adjudeca acest contract vor trebui să păzească plasa de sârmă fixată pe stâlpii metalici, parapeţii zincaţi de pe zona median, indicatoarele rutiere cu stâlpii de susţinere aferenţi, prefabricatele din şanţuri, bornele kilometrice şi plantaţiile rutiere, respectiv florile sau arbuştii care se mai cultivă în spaţiul aferent autostrăzii.

Valoarea, dar şi oportunitatea contractului rămân să se dovedească în timp.

Print Friendly, PDF & Email