Lichidul fermentat din deşeurile de la Ghizela, din nou sursă de probleme

Consiliul JudeţeanTimiş vrea să sporească puterea electrică a staţiei de prelucrare a levigatului de la Deponeul Ecologic de la Ghizela. Conform opiniilor specialiştilor, acest levigat este principala sursă de mirosuri neplăcute, care au făcut să scadă inclusiv preţul terenurilor şi caselor din zonă.

 

Achiziţie rapidă

În regim de urgenţă, Consiliul Judeţean Timiş vrea să cumpere lucrări de sporire a puterii electrice pentru alimentarea staţiei de epurare levigat din cadrul depozitului de deşeuri nepericuloase din Ghizela. Achiziţia se va face prin cumpărare directă, bugetul fiind de 60.000 de lei, fără TVA.

Această achiziţie demonstrează încă o dată problemele pe care le cauzează în zonă levigatul, adică zeama fermentată scursă din deşeuri.  Conform unor reprezentanţi ai CJ Timiş, partea lic28hidă a gunoiului compostat este mult peste ce s-a calculat că ar rezulta în mod normal.

În acest sens, nu totul poate fi prelucrat de staţia de epurare. Una din cauze ar fi slaba compactare a deşeurilor, întrucât aerul rămas intră în reacţie de putrefacţie cu deşeurile organice, în special cu vegetaţia.

Vina este transferată pe populaţie şi pe faptul că încă nu se face o selectare temeinică a gunoiului, înainte de depozitarea în pubele.

„Avem un surplus de levigat, este o bombă de mediu, dacă nu facem acest lucru s-ar putea să inundăm această zonă cu levigat. Cu cât vom selecta mai bine, cu atât vom avea costuri mai mici”, declară vicepreşedintele CJ TImiş, Traian Stancu.

Mirosul neplăcut nu poate fi ignorat şi este inclusiv motivul pentru carea valoarea caselor şi a terenurilor din zonă a început să scadă.

„Sigur că avem în continuare sesizări legate de mirosurile de la deponeu. Periodic vine şi Garda de Mediu, şi Agenţia de Mediu, şi spun că totul este în parametri. Cert este că din această cauză a scăzut în ultimii ani valoarea terenurilor din zonă”, spune primarul comunei Ghizela, Mircea Mirean.

 

Deşeurile alimentare în surplus – sesizare fără urmări

O explicaţie pentru excesul de levigat ar putea fi legată de sesizările conform cărora s-ar aduce o cantitate foarte mare de alimente alterate la Ghizela. În legătură cu mirosurile emise de deponeul de la Ghizela, la CJ Timiş a fost făcută o sesizare cu privire la suspiciuni de importuri de deşeuri alimentare, în scopul depozitării.

Într-o şedinţă de plen din martie s-a cerut verificarea unor informaţii conform cărora cantităţi uriaşe de alimente expirate, provenind de la mai multe lanţuri de supermarketuri, ar fi aduse la deponeul de la Ghizela. În acest sens, s-a solicitat şi să se verifice dacă nu există un fenomen de „import de alimente stricate”, fiind vorba de cantităţi mari de produse alimentare expirate sau aproape de expirare, aduse în zonă chiar din alte ţări, doar pentru că taxele de depozitare de la Ghizela sunt mici în comparaţie cu ce se percepe pentru acest gen de servicii în ţările vestice vecine.

Deşi s-a promis atunci că se vor face verificări, nu s-a mai întreprins nimic în acest sens. „Nu am mai primit niciun răspuns la sesizarea mea. S-a spus că se monitorizează cu camere ce intră în deponeu. Dar acele camere nu pot vedea ce e în containere. În zonă miroase mai rău ca în preajma combinatelor de creştere a porcilor din judeţ. Sunt mulţi bătrâni în localităţile din jur, dacă ar fi fost mai mulţi tineri, cred că ieşeau de mult în stradă”, este de părere consilierul judeţean PNL Tiberiu Lelescu.

Print Friendly, PDF & Email

Articol scris de

jurnalist Timpolis, mircea.pavelescu@timpolis.ro