Libertate pentru plante și un nou pact pentru umanitate, în cadrul Transmission Timișoara

Evenimentul “Libertate pentru plante și un nou pact pentru umanitate”  reprezintă ultima etapă a proiectului Transmission Roumanie şi va avea loc joi, 13 iunie, de la ora 19.30, la Casa Artelor.

 

Proiectul Transmission Roumanie (Bucuresti/ Cluj-Napoca/ Iasi/ Timișoara) este inițiat de artistul Yann Toma în dialog cu criticul de artă și teoreticianul Cristian Nae, în cadrul Sezonului România-Franța 2019.

Yann Toma propune o privire asupra aspectelor care fundamentează astăzi conștiința noastră socială și cea legată de mediul natural. “Având un caracter participativ și performativ, proiectul se constituie într-un exercițiu de relaționare interumană prin intermediul unui limbaj universal, cel al codului Morse. Mesajele traduse în semnale luminoase generate de dispozitive concepute de artist funcționează ca pretext pentru reconfigurarea simbolică a unui țesut social fragmentat de intervenția brutală a capitalismului agresiv”, spun organizatorii evenimentului.

Yann Toma este un artist francez contemporan preocupat nu doar de estetică, ci și de actualitatea socio-politică, asumând o conștiință a responsabilității conturate de un crez civic ce i-a permis numeroase colaborări cu actori din sfera industrială, politică sau a cercetării. Acesta este președinte al Ouest-Lumière, fostă întreprindere de electricitate din Lyon, creată la începutul secolului al XX-lea, pe care a readus-o la viață în 1991. De asemenea, Yann Toma este cercetător în cadrul Universității Paris-1 Panthéon-Sorbonne și ocupă, în mod excepțional, funcția de artist observator-antreprenor în cadrul ONU, participând, în această calitate, la Conferința Părților în contextul Convenției Cadru a Națiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice în 2015.

Ferm convins de importanța recuperării și prezervării țesutului social, Yann Toma apelează la noțiuni precum energia artistică sau puterea energiei transformatoare a maselor pornind de la memoria colectivă. Un exemplu în acest sens este opera participativă Human Energy, creată în contextul negocierilor din timpul Convenției Cadru a Națiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice. Artistul a strâns 75 de milioane de persoane în jurul Turnului Eiffel printr-o aplicație pentru telefonul mobile, Runtastic, transformându-l într-o imensă antenă de propagare a energiei artistice, timp de o săptămână. Operele sale se regăsesc în numeroase colecții, inclusiv la Centrul Georges Pompidou din Paris.

Parteneri în organizarea evenimentului de la Timişoara sunt Asociația T-Act, Institutul Francez Timișoara şi Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.

 

Print Friendly, PDF & Email