Legendarul disident anti-comunist polonez Adam Michnik deschide Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara

Foto: Agencja Gazeta

Săptămâna aceasta la Timişoara va avea loc Festivalul Internațional de Literatură „La Vest de Est / La Est de Vest”, care va fi deschis de un dialog între istoricul disidentul anticomunist polonez Adam Michnik şi istoricul Adrian Cioroianu.

 

Cea de-a opta ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara, care va avea loc în perioada 23-26 octombrie, își propune să pună în fața scriitorilor invitați tema deloc comodă a relației dintre libertatea istorică, socială, economică și creația literară. Ce înseamnă libertatea pentru un scriitor care a trăit mare parte din viață după gratiile regimurilor comuniste din URSS, Polonia sau România? Ce înseamnă ea pentru un scriitor portughez născut în anul instalării celei de-a Treia Republici? Este o relație între libertate și viața închinată experimentului poetic continuu? Cum privesc scriitorii care au participat activ la mișcările de stradă din Timișoara, cele care au aprins scânteia Revoluției, cele trei decenii de libertate post-comunistă?

Iubitorii de literatură din Timişoara sunt așteptați timp de trei seri (pe 23, 24 și 25 octombrie, începând cu ora 19) la Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara, iar pentru ultima dezbatere din cadrul festivalului, la librăria La Două Bufniţe, în 26 octombrie, tot de la ora 19.

Miercuri, 23 octombrie, ora 19, în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara, va avea loc deschiderea celei de a VIII-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara „La Vest de Est / La Est de Vest”, urmată de un dialog între disidentul anticomunist şi istoricul Adam Michnik şi istoricul Adrian Cioroianu, moderat de Magda Grădinaru, editor coordonator Ziare.com. Evenimentul organizat sub titlul Cele trei chipuri ale memoriei: înţelegere, asumare, iertare, se va încheia cu un dialog cu publicul.

Joi, 24 octombrie, ora 19, în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara, va fi o seară de lectură publică, sub titlul Romanul Frankenstein: trei ipostaze ale literaturii care se nalte în cimitirul istoriei: Evgheni Vodolazkin (Rusia) va citi un fragment din romanul Aviatorul (traducere și note de Adriana Liciu, Editura Humanitas Fiction, 2017), José Luís Peixoto (Portugalia) va citi un fragment din romanul Scrabble (Abraço), tradus în limba română de Simina Popa, Lucian Dan Teodorovici va citi un fragment din volumul Povestiri în acrilice (titlu provizoriu), proiect în pregătire, realizat în colaborare cu artistul vizual Felix Aftene), urmate de un dialog moderat de Mihaela Dedeoglu, realizatoarea emisiunii „Zebra” de la RFI România, şi de un dialog cu publicul.

Vineri, 25 octombrie, ora 19, în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara, va fi organizat evenimentul Avangarda continuă: experimentul liric, o misiune de-o viaţă, în cadtul căruia vor fi sesiune de lectură publică susţinute de Andrei Codrescu (Statele Unite ale Americii), care va citi poeme din volumul Metroul F: doi ani pe românește (Editura Scrisul Românesc, 2019), Nora Iuga care va citi poeme din volumele publicate de-a lungul timpului, Constantin Abăluță va citi poeme din volumul aflat în pregătire, Lucruri și oameni. Dialogul va fi moderat de scriitorul Robert Șerban şi va fi urmat de un dialog cu publicul.

Sâmbătă, 26 octombrie, ora 19, în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara, Librăria La Două bufniţe va găzdui dezbaterea cu titlul Scânteia care aprinde torţa: muza care nu tace, la care vor participa Daniel Vighi, Viorel Marineasa și Petru Ilieșu, evenimentul fiind moderat de scriitorul Alexandru Potcoavă.

Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM) este un proiect inițiat în 2012 care își propune să continue, într-o manieră deschisă publicului larg, tradiția studiilor comparatiste inițiate de Fundația „A Treia Europă”. Membri fondatori sunt Robert Șerban, Oana Boca Stănescu și Ioana Gruenwald, iar din 2014 echipa le reunește și pe Oana Doboși-Potcoavă și Raluca Selejan.

Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM) este un proiect susținut de Primăria Municipiului Timișoara, cu sprijinul Consiliul Județean Timiș.

Print Friendly, PDF & Email