Laura Codruţa Kovesi, la Timişoara: „Sper ca, prin unitate, să depăşim orice moment dificil pe care îl va traversa DNA sau societatea românească”

Direcţia Naţională Anticorupţie a primit azi, din partea Societăţii Timişoara, premiul „Speranţa”, pe anul 2017. Diploma i-a fost înmânată procurorului general Laura Codruţa Kovesi.

 

Decizia de a acorda Direcţiei Naţionale Anticorupţie Premiul „Speranţa”, spun reprezentanţii Societăţii Timişoara, „vine ca o apreciere a rezultatelor obţinute în lupta anticorupţie de către una dintre puţinele instituţii ale statului român care performează. În acelaşi timp, premiul «Speranţa» reprezintă o recunoaştere simbolică a rezistenţei DNA în lupta cu grupările infracţionale care încearcă să-şi rezolve problemele penale intervenind brutal în legile justiţiei”.

Societatea Timişoara transmite că doreşte ca acest gest să constituie un sprijin moral pentru magistraţii care, deşi supuşi la intense presiuni, îşi fac datoria cu onestitate şi profesionalism într-un mediu politic toxic pentru statul de drept: „Susţinem astfel ideea că doar un sistem de justiţie profesionist, independent şi integru poate lupta eficient împotriva corupţiei”, declară preşedintele Societăţii Timişoara, Florian Mihalcea.

Laurian Ieremeiov, membru al Societăţii Timişoara atrage atenţia că atacurile puternice îndreptate împotriva magistraților și a sistemului judiciar de către o parte a mass-media și o parte a politicienilor rămân o amenințare serioasă pentru ireversibilitatea luptei anticorupție. Şi că modificările legislative menite să reducă domeniul de aplicare al infracțiunii de corupție sau provocările majore la adresa independenței și eficacității DNA pot atrage reevaluarea de către Comisia Europeană a progreselor realizate şi ar putea constitui un pas înapoi făcut de România.

Acțiunile procurorilor DNA au fost primite cu speranță și încredere de societate, însă au determinat și o contrareacție, concretizată prin încercări repetate de a modifica legislația anticorupție și a dezincrimina unele fapte penale, mai spune Laurian Ieremeiov. Acesta reaminteşte că au fost și situații în care majoritatea parlamentară a refuzat ridicarea imunității politicienilor acuzați de infracțiuni de corupție şi că magistrații s-au confruntat cu atacuri prin știri false sau prin declarații publice de natură să slăbească încrederea în justiție.

Laura Codruţa Kovesi s-a declarat onorată să primească acest premiu acordat DNA: „Mesajul de mulţumire vine prin vocea mea din partea tuturor celor care lucrează în DNA, procurori, poliţişti, grefieri, colegi de specialitate. Vă mulţumim pentru acest premiu, suntem onoraţi, îl primim cu recunoştinţă”.

Laura Codruţa Kovesi spune că a acceptat să participe la acest eveniment din respect faţă de Societatea Timişoara, care a fost consecventă în a promova şi apăra valorile democratice şi statul de drept, şi pentru titlul premiului, „Speranţa”: „Ceea ce apreciez, împreună cu colegii mei, este consecvenţa cu care Societatea Timişoara a apărat şi a lupta cu, citez, «oboseala şi resemnarea celor care au renunţat să mai spere în adevăr şi cinste». Şi noi, ca procurori, avem aceeaşi datorie, de a respecta şi de a căuta adevărul, de a ne face datoria respectând legea , de afi oneşti în tot ceea ce facem. Vom continua să facem acest lucru şi pe viitor.”

Procurorul-şef al DNA a mai declarat că sper, împreună cu colegii săi, „ca procurorii să rămână independenţi. Sper să se păstreze stabilitatea instituţională şi legislativă. Sper să avem în continuare legi pe care să le putem folosi şi să ne facem treaba cât mai bine”.

Laura Codruţa Kovesi apreciază drept întemeiate, legitime aşteptările ridocate ale societăţii în ceea ce priveşte activitatea DNA şi dă asigurări că procurorii anticorupţie vor continua să încerce să-şi facă treaba cât mai bine. „Aşa cum am spus de multe ori, independenţa procurorilor, independenţa sistemului judiciar şi o legislaţie eficientă sunt vitale şi sunt premisele fundamnetele pentru a lupta cu infracţionalitatea, dar şi pentru a lupta cu corupţia, în special cu corupţia la nivel înalt.Sperăm ca aceste lucruri să nu se schimbe. Sper ca, prin unitate, să depăşim orice moment dificil pe care îl va traversa DNA sau societatea românească”, a mai spus Laura Codruţa Kovesi.

Societatea Timișoara premiază, în fiecare an, instituții și personalități pentru promovarea democrației și a valorilor europene. Anul acesta, au mai fost premiaţi scriitorul și jurnalistul Radu Vancu, care a primit Premiul „Alexandra Indrieş”, jurnalistul Liviu Avram – premiul pentru jurnalism civic „Oscar Berger”, istoricul și cercetătorul Mădălin Hodor – premiul „Ion Monoran”. A fost acordat şi premiul „Secera şi ciocanul”, liderilor coaliției de guvernare, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

Ceremonia a avut loc în aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran”, din Timişoara.

Print Friendly, PDF & Email