Lărgirea legăturii cu autostrada, prin Dumbrăviţa, ar putea fi blocată de localnici

Cel mai important proiect susţinut de Consiliul Judeţean Timiş, după schimbarea echipei executive din fruntea administraţiei judeţene – lărgirea la patru benzi a drumului care traversează Dumbrăviţa şi face legătura cu autostrada A1 – ar putea fi blocată chiar de localnici.

 

Teamă de vitezomani şi poluare

Actuala echipă administrativă din fruntea CJ Timiş pare decisă să implementeze proiectul vizând lărgirea Drumului Judeţean 691, care traversează comuna Dumbrăviţa, pe sectorul Centura Timişoarei-Autostrada A1, pentru a facilita accesul spre autostradă.

Pe site-ul CJ Timiş a fost postat, de mult timp, proiectul care prevede aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţie „Lărgirea la 4 benzi de circulaţie a DJ 691 sector Centură Timişoara- Autostrada A1” şi a declanşării procedurii de expropriere a imobilelor situate pe amplasamentul lucrării, în care se menţionează că lucrarea va costa aproximativ 50 de milioane de lei, adică 11 milioane de euro, din care valoarea aferentă construcţiilor şi montajului va fi de 40 de milioane de lei, durata de realizarea fiind estimată la 24 de luni.

Proiectul nu a luat însă în calcul, la estimarea perioadei, de realizarea şi factorul uman, mai precis opoziţia localnicilor care nu-şi doresc realizarea acestei investiţii.

„Conform discuţiilor purtate până acum, şi pe plan local, şi în plenul Consiliului Judeţean, se pare că proiectul va fi totuşi destul de greu de aplicat. Localnicii nu agreează deloc ideea, şi dacă vom continua în acelaşi mod cu aplicarea, s-ar putea să ne confruntăm inclusiv cu o revoltă locală”, spune consilierul judeţean PNL Tiberiu Lelescu.

Locuitorii din Dumbrăviţa care se opun vehement lărgirii drumului ce le tranzitează comuna se tem de trafic greu, poluare şi nesiguranţa pe stradă pentru copiii lor. Unii dintre ei sunt timişoreni care şi-au cumpărat case în Dumbrăviţa tocmai pentru a fugi de traficul şi poluarea oraşului.

 

Un viitor incert al proiectului

Nici Primăria Dumbrăviţa nu pare a fi de acord  cu lărgirea drumului la patru benzi, cel puţin în forma iniţială a proiectului, deşi acceptă ideea că este nevoie de racorduri noi cu Timişoara din cauza traficului infernal la ore de vârf.

În plus, anul trecut, în şedinţa Consiliului Local Dumbrăviţa proiectul a fost respins, ceea ce va reprezenta un obstacol important în procesul de accesare a fondurilor europene necesare investiţiei.  

Proiectul presupune lărgirea la patru benzi a drumului care pleacă de la descărcarea de pe autostradă de la Giarmata, trece prin Dumbrăviţa şi ajunge la sensul de la intrare în Timişoara, de la Kaufland. Conform Consiliului Judeţean Timiş, acest drum nu va fi destinat traficului greu.

Primăria Dumbrăviţa a cerut sensuri separate, treceri de pietoni, rezolvarea apei pluviale pe margine şi bordurarea marginilor.

Print Friendly, PDF & Email