Lansări de carte Eikon la Bookfest Timişoara

Bookfest Foto HyperliteraturaEditura Eikon, prezentă la Bookfest Timişoara, invită publicul, azi, la o incursiune livrescă, pornită din „Orașul cu gropi în obraz” şi încheiată în „Mitteleuropa”.

 

De la ora 15, anunţă reprezentanţii Editurii Eikon, are loc lansarea cărţii Orașul cu gropi în obraz, de Alexandra Bodnaru, eveniment la care, pe lângă autoare, sunt invitaţi Marcel Tolcea şi Valentin Ajder.

„Alexandra scrie de parcă ar mai fi trăit viaţa asta – degeaba? – o dată. Sau de parcă ar mai fi tras viaţa asta încă o dată la şaibă. Şi s-a stricat. Poate înainte de a începe. Ea scrie cu detașare, fără să se gândească la poezie, fără să vrea să-și fie amabilã, fără conştiinţa cuvântului potrivit. Ci cu auzul ciulit la exactitatea unei litanii indiferente, dezabuzate, dincolo de plictis, emoţie, dispreț, disperare. l se potriveşte teribil un vers final din Virgil Mazilescu: «Tu dormi, dragostea mea. Sunt singur, am inventat poezia şi nu mai am inimă»”, spune Marcel Tolcea.

Tot azi, de la ora 15.30, au loc lansările volumelor În umbra destinului, de Igor Isac, şi Mitteleuropa – O încercare de a defini Europa Centrală, de Ionel Bota, la care vor participa, alături de autori, Cornel Ungureanu, Gheorghe Jurma şi Valentin Ajder.

Referindu-se la volumul În umbra destinului, Sorin Lavric spune că unt oameni ce se simt în chip fatidic neîmpliniţi, sub apăsarea unei voci interioare. Igor Isac este unul dintre ei, negăsindu-şi rostul, având sentimentul acut al rătăcirii în viaţă. „Pentru un basarabean, starea aceasta nu are darul de a uimi, căci basarabenii, ființe cu vocația suferinței, trăiesc cu convingerea perpetuă că sunt în naufragiu viager. Câți basarabeni am cunoscut, bărbați sau femei, la toți am întâlnit acelaşi sindrom: o înstrăinare cronică față de locul în care nimeriseră, cu certitudinea dureroasă că sunt într-o derivă drastică, dar o derivă căreia nu-i puteau pune capăt decât într-un singur fel: întorcându-se în amărâta lor de Basarabie. Că se află în România sau în Germania, în București sau la Tübingen, în Oravița sau la Londra, basarabenii suferă că nu au unde să se întoarcă. Basarabenii secretă suferință în chip cronic, precum o glandă a durerii ce le împrumută un aer patetic, de ființe contorsionate și sincere. Am văzut mereu în ei opusul duplicității bucureștene, acele măști de prudență cinică având rostul de a le ascunde gândurile. Cu Igor Isac nu trebuie să-ți ascunzi gândurile și nici nu trebuie să îmbraci haine de ipocrizie socială. Artistul e direct, spontan și fără calcule șirete”, mai spune Sorin Lavric.

Despre celălalt volum, Mitteleuropa – O încercare de a defini Europa Centrală, Gheorghe Jurma spune că „de la o probabilă viziune geografică – Europa Mijlocie, conglomerat de ţări aşezate la egală distanţă de Vest şi Est, căci există, în fapt, mai multe Europe – s-a ajuns la un veritabil mit politic în secolul XIX, dar şi la o politizare nefastă în timpul nazismului, ceea ce a şi dus la repudierea termenului. Conceptul de Mitteleuropa, redefinit încă din anii `80, redevine actual, în contextul globalizării şi al construcţiei europene. Ionel Bota analizează teoretic şi istoric detaliile acestei experienţe, sugerând noi evaluări atât ale conceptului în discuţie – Mitteleuropa –, cât și ale altor derivate din această analiză, de la mitul diferenţialităţii la politropism cultural sau barocul ca artă a Mitteleuropei. Cartea de faţă, ca şi toate cărţile lui Ionel Bota, se bazează pe o vastă documentare, istorică şi teoretică, propunând, din varii unghiuri, dimensiunile unui concept în expansiune, între utopie și realitate.”

Salonul de Carte Bookfest Timişoara, ajuns la a cincea ediţie, este organizat în perioada 31 martie – 3 aprilie, la Centrul Regional de Afaceri (vizavi de Sala Olimpia).

 

Citeşte şi:

A cincea ediţie a Bookfest la Timișoara se anunţă de cinci stele.

Print Friendly, PDF & Email