Lansarea albumului monografic Ștefan Szönyi la Timișoara

Sâmbătă, la Timișoara, va fi lansat albumul monografic Ștefan Szönyi. a Artistul a debutat la Timişoara. sub influenţa curentului Die Neue Sachlichkeit.

 

Invitați să vorbească la lansare – programată  sâmbătă,19 mai, ora 17, la librăria La Două Bufnițe – despre artist și album sunt Ruxandra Dreptu, doctor în arte vizuale, istoric de artă și autoarea textului monografic despre artist, Smaranda Vultur, doctor în filologie şi scriitoare, Gabriel Kelemen, doctor în arte vizuale şi critic de artă, și Anca Szönyi Thomas, fiica artistului și coordonatoarea albumului.

Albumul a apărut la editura Institutului Cultural Român, în 2017.

Ştefan Szönyi (1913-1967) a debutat la Timişoara sub influenţa curentului Die Neue Sachlichkeit, ulterior afirmându-se, în virtutea convingerilor sale din epocă, ca adept al realismului socialist.

Una dintre întrebările la care încearcă să răspundă criticul de artă Ruxandra Dreptu, autoarea textului monografic în lucrarea coordonată de Anca Szönyi Thomas, fiica pictorului, este: Care ar fi fost evoluția sa artistică după deschiderea şi liberalizarea ideilor de la finele anilorʼ60, dacă nu ar fi dispărut la 54 de ani, în plină maturitate creatoare?

Anca Szönyi Thomas spune că albumul oferă prilejul de a redescoperi traiectoria umană și artistică a celui care a fost un mare artist și un iubit profesor, pictorul Ștefan Szönyi.

Expoziția ce conține lucrările artistului Ștefan Szönyi este intitulată Monumental și a fost deschisă în decembrie 2017, la Muzeul de Artă din Timișoara. Expoziția mai poate fi vizitată până la finalul lunii mai, de marți până duminică, între orele 10-18.

Print Friendly, PDF & Email