„Lacul lebedelor”, pus în scenă, la Timişoara, de Baletul Clasic din Sankt Petersburg

lacul-lebedelor-balet-sankt-petersburgÎnceputul de stagiune 2016 – 2017 le aduce timişorenilor îndrăgostiţi de arta dansului clasic un eveniment fastuos: spectacolul „Lacul lebedelor”, interpretat de Baletul Clasic din Sankt Petersburg.

 

Lacul lebedelor, considerat de unii drept cel mai faimos balet al tuturor timpurilor, a cărui premieră mondială a avut loc în 20 februarie 1877, la Teatrul Bolșoi, din Moscova, va fi pus în scenă la Timișoara de Baletul Clasic din Sankt Petersburg „Andrei Batalov”.

Vedetele spectacolului vor fi balerinii Maria Poludova, care o va interpreta pe Odette/Odile, și Vladimir Statnii, pe Siegfried. Baletul, pe muzica lui P.I. Ceaikovski, în coregrafia lui Marius Petipa și Lev Ivanov, are o scenografie creată de Evgenii Gurenco și costume, de Vera Poliudova.

Spectcaolul va avea loc în 20 noiembrie, de la ora 20, la Opera Naţională Română Timişoara.

Compania „St. Petersburg Classical Ballet of Andrei Batalov” a fost fondată în 2014 de Andrei Batalov, unul dintre legendarii balerini ruși, prim-solist al Teatrului „Mariinski”.

Absolvent al Academiei de Balet „Vaganova”, din Rusia, Andrei Batalov  domină scena de balet de mai mult de 20 de ani. În 1992 a devenit solist al Teatrului Academic de Stat „Mussorgsky” din Sankt-Petersburg, iar doi ani mai târziu a câştigat statutul de prim-solist al Teatrului „Mariinski”.

El aparține unei aristocratice elite a dansului clasic din trecut și prezent, din care fac parte legende precum Vestris și Nijinsky, Mikhail Baryshnikov și Julio Bocca.

Andrei Batalov deține un palmares impresionat la marile concursuri internaționale de balet . A fost câștigător a medaliei de aur la Concursul Internaţional de Balet de la Nagoya, din Japonia, în 1996, și la Paris, în 1997. A câștigat premiul al doilea la Concursul Internațional Rudolf Nureyev, la Budapesta, în 1996, premiul întâi la Arabesque-96,  Concursul de Balet din Perm, din 1996, și Marele Premiu la Concursul Internaţional de Balet, de la Moscova, din 1997.

A jucat pe scena Teatrului „Mihailovski”, între anii 1992-1994 şi pe cea a Teatrului „Mariinsky”,din 1994, deținând roluri principale în spectacolele de balet Cavalerie halt, La Sylphide, Corsarul, Don Quijote, La Bayadere, Manon, Şeherezada, Romeo și Julieta. La Royal Ballet, din Danemarca, unde a jucat între anii 2000 – 2002, repertoriul său a inclus roluri clasice principale, cum ar fi Prințul Siegfried, în Lacul lebedelor, Albert, în Giselle, și balete contemporane de Peter Martins si Kevin O 'Dale .

Baletul Clasic din Sankt Petersburg „Andrei Batalov” interpretând Giselle

Ca director artistic al companiei ce-i poartă numele, Andrei Batalov urmează marea tradiție a baletului rus, așa cum au construit-o Marius Petipa, Lev Ivanov, Alexander Gorsky, Mihail Fokin.

Din 2010, este și coregraf al Teatrului „Mihailovski”, având deja discipoli celebri ca Leonid Sarafanov.

Biletele pentru unica reprezentație a Companiei de Balet Batalov la Timișoara s-au pus în vânzare la Agenția Operei.

Print Friendly, PDF & Email