La Timişoara va fi realizat primul implant de stent-graft

La Timişoara va avea loc primul implant de stent-graft, realizat la Institutul de Boli Cardiovasculare, la un pacient suferind de anevrism cronic al aortei toracice.

Sala de cateterism - institutul de cardiologie timisoaraPacientul în vârstă de 30 de ani a fost diagnosticat cu un anevrism al aortei toracice cu un diametru de aproximativ cinci centimetri, ceea ce îi măreşte riscul de ruptură aortă. “O in­ter­venţie chirurgicală clasică înseamnă toractotomie, care este mai laborioasă şi, totodată, traumatică pentru pacient, şi presupune înlocuirea aortei di­latate cu un tub de plastic, Dac­ron”, spune prof. dr. Marian Gaşpar, şeful Secţiei de Chi­rurgie Cardiovasculară a Insti­tutului de Boli Cardiovasculare din Timişoara.

În aceste cazuri, explică el, opţiunea cea mai bună este pla­sa­rea unui stent- graft, o proteză tubulară care se introduce mini­invaziv pe calea arterei femura­le, înăuntrul aortei, la nivelul di­lataţiei anevrismale. “În acest fel, peretele aortei, care este expus riscului de ruptură totală, este în­tărit în interior cu tubul de plas­tic, care va rămane acolo defi­nitive”, explică dr. Gaşpar. Ast­fel de intervenţii se fac în echi­pe mixte – chirurg cardiac, car­diolog intervenţionist, anestezist.

Operaţia de la Institutul de Boli Cardiovasculare va fi efec­tuată de dr. Igor Konkar, de la Belgrad, prof. dr. Marian Gaş­par, dr. Dan Gavrilescu, car­diolog intervenţionist, şi dr. Horea Cioloca, anestezist.

Stent-graftul a fost special comandat pentru pacient, pen­tru că s-a avut în vedere dimen­siunea aortei. Costul acestuia, de circa 7.000 de euro, a fost suportat de Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara din Programele Nationale de Chi­rurgie Vasculară.

Print Friendly, PDF & Email