La Timişoara va fi construit primul centru oncologic de terapie personalizată din estul UE

Primul centru oncologic de terapie personalizată din estul Uniunii Europene se va construi în următorii doi ani la Spitalul de Boli Infecţioase “Victor Babeş” din Timişoara, anunţă Agerpres. La acest spital vor putea fi tratate atât tumorile pulmonare, cât şi cele ale altor organe metastazate.

 

“Vrem să realizăm un sistem de radio-chirurgie, cu acurateţe submilimetrică, dedicat în principal pacienţilor pulmonari, cât şi celor care au metastaze în creier sau în alte organe. Spun aceasta, pentru că în jur de 70% dintre pacienţii cu cancer pulmonar ajung la noi în stadiile inoperabile, foarte avansate, în care necesită doar terapie de paleaţie sau de calitatea vieţii. Vedem că frecvenţa acestei patologii este într-o explozie în ultimii ani şi de aceea am luat decizia de a merge pe ramura de radioterapie în care putem să aducem un plus de beneficiu pacienţilor din toată ţara”, declară, pentru Agerpres, directorul medical al Spitalului “Victor Babeş” Timişoara, medic pneumolog dr. Cristian Oancea.

Potrivit acestuia, în ţară mai sunt centre de radioterapie, dar ceea ce va fi la Timişoara va marca o premieră, pentru că o astfel de tehnologie se mai află doar la Viena şi la Istanbul.

Dr. Cristian Oancea subliniază că în momentul de faţă nu există un studiu bine definit privind incidenţa cancerului pulmonar în România, dar că aceasta este alarmantă: “În vara aceasta şi în vara trecută, pentru că vara nu prea sunt pneumonii, fiind extrasezon, eu şi colegii mei vedem zilnic numeroase cazuri de pacienţi chiar foarte tineri, cu cancer pulmonar. Nu avem date despre numărul cancerelor pulmonare, dar sperăm să le avem anul viitor, să facem un studiu. Suntem şi noi înspăimântaţi de cât cancer putem să vedem în ultimii ani, câteodată, mai des decât pneumonia. Principala cauză este fumatul, dar sunt şi pacienţi care nu au beneficiat de acest viciu, dar poluarea din aer, din sol pot duce la această patologie.”

Medicul atrage atenţia asupra faptului că această boală are transmisiune genetică: “O mare atenţie trebuie să aibă femeile cu cancer de sân sau care sunt predispuse să dezvolte cancer de sân, pentru că acest cancer de sân metastazează rapid pulmonar şi atunci este o situaţie în zona roşie de tratamente, la fel cum cancerul pulmonar metastazează rapid în creier.”

Tehnologia care va fi folosită în noul centru este foarte eficientă în tratarea tumorilor solide mai ales pulmonare, de creier sau de prostată, de exemplu, explică dr. Cristian Oancea. “Odată făcută radioterapia, pacientul nu mai are nevoie de intervenţia chirurgicală. Este salvat de acea intervenţie chirurgicală”, mai spune el.

Potrivit acestuia, în viitorul Centru oncologic de terapie personalizată va fi ţintit cancerul pulmonar, în fază incipientă, dar se va extinde activitatea şi extra-pulmonar. Astfel, dacă este un pacient cu neoplasm pulmonar are şi metastaze în creier, de exemplu, se va merge şi pe acea zonă. Medicul avertizează că, dacă pacientul care are în familie rude cu cancer – nu contează ce formă –  fumează, riscul de a face neoplasm pulmonar creşte de câteva sute de ori.

Studiul de fezabilitate pentru proiectarea noului Centru oncologic de terapie personalizată, câştigat de o companie din ţară, va fi finalizat în maximum şase săptămâni, după care spitalul va urmări o colaborare între administraţia locală şi Ministerul Sănătăţii, astfel încât din anul 2020 să pornească execuţia, iar în doi ani să fie gata. Specialiştii care vor lucra în acest centru vor fi pregătiţi în ţară şi în străinătate.

 

Print Friendly, PDF & Email