La Timişoara se fură statui

Statuie Emanuil UngureanuBucăţi dintr-o statuie ce-l înfăţişa pe Emanuil Ungureanu, a cărei dispariţie nu fusese sesizată, au fost găsite de Poliţie în curtea unui timişorean. Din întâmplare.

 

Bucăţi dintr-un bust din bronz al lui Emanuil Ungureanu, statuie a cărei dispariţie nu fusese sesizată, au fost găsite de poliţişti, marţi, în curtea unui bărbat din Tiimişoara. Descoperirea fusese făcută, însă, întâmplător. Oamenii legii căutau hoţii care, cu două zile înainte, furaseră busturile din bronz ale lui Victor Babeş şi Aurel Cândea. Nu se ştie, însă, când a fost furat bustul lui Emanuil Ungureanu.

Poliţiştii spun că bărbatul în curtea căruia au fost găsite bucăţile din statuie le-a declarat că le-ar fi cumpărat de la nişte cetăţeni de etnie romă. În acest caz, Poliţia a deschis o anchetă, încercând să-i identifice şi să-i tragă la răspundere pe cei care au furat statuile şi, totodată, să vadă dacă afirmaţia bărbatului este reală sau nu.

Bustul lui Emanuil Ungureanu – avocat, filantrop, om de cultură bănăţean dedicat emancipării culturale a românilor bănăţeni, participant la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, ca reprezentant al Banatului – se află pe lista monumentelor istorice. Realizat în anul 1931, de către sculptorul Gheorghe Groza, fusese amplasat în Piaţa Iancu Huniade, din centrul Timişoarei.

Busturile lui Aurel Cândea şi Victor Babeş, realizate de sculptorul Romul Ladea, au fost furate, duminică şi luni. Cel al lui Victor Babeş – celebru bacteriolog şi morfopatolog, membru al Academiei Române din 1893 –, realizat din marmură de Ruşchiţa şi turnat în bronz în anul 1930, fusese amplasat în faţa Institutului de Sănătate Publică, de pe strada Victor Babeş. Bustul doctorului Aurel Cândea – primul director al Clinicii Bega din Timişoara –, amplasat tot pe strada Victor Babeş, în faţa Clinicii de Obstetrică-Ginecologie Bega, a fost realizat în 1931.

Print Friendly, PDF & Email