La Timişoara se face psihoterapie online a depresiei

DepresieUniversitatea de Vest din Timişoara a lansat un program de psiho-terapie online a depresiei. Un program care se adresează persoanelor care se simt singure, trăiesc stări depresive, emoţii de tristeţe, anxietate sau lipsă de speranţă.

 

Universitatea de Vest din Timişoara, prin Departamentul de Psihologie, împreună cu Departamentul de Ştiinţe Comportamentale al Universităţii Linkoping, din Suedia, şi cu Centrul de Medicină Integrativă al Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii Maryland, SUA, au iniţiat un program profesionist de PsihoTerapie Online a Depresiei (PsiTOD).

Programul a fost lansat în 21 martie şi se adresează persoanelor care se simt singure, trăiesc stări depresive, emoţii de tristeţe, anxietate sau lipsă de speranţă. Persoanele incluse în studiu vor avea acces gratuit la acest program şi vor beneficia nouă săptămâni de asistenţă psihologică acordată online.

Programul PsiTOD a fost elaborat pe baza principiilor terapiei cognitiv-comportamentale. “Aspectul inovativ este legat de cele două versiuni ale intervenţiei propuse. Versiunea convenţională a programului porneşte de la ideea că resursele sociale şi psihologice pe care le are la dispoziţie un individ pot fi utilizate pentru a rezolva mai eficient problemele cu care se confruntă. Versiunea creştină a programului porneşte de la ideea că resursele religioase pe care le are la dispoziţie un creştin pot fi utilizate pentru a rezolva mai eficient problemele cu care se confruntă. Studii similare din Suedia şi SUA au demonstrat eficacitatea acestor intervenţii”, spune Bogdan Tudor Tubure, lector la Departamentul de Psihologie al Universităţii de Vest şi director de proiect.

Acest ptogram se adresează persoanelor care şi-au pierdut interesul sau plăcerea faţă de lucrurile care anterior le făceau plăcere, care se simt copleşite chiar de activităţi obişnuite, care au tulburări de somn (insomnie sau dormit excesiv), care au dificultăţi de gândire, concentrare a atenţiei sau luare a deciziilor, care trăiesc sentimente de vină şi de devalorizare, care au un apetit diminuat sau le-a crescut semnificativ pofta de mâncare, acelora care, în prezent, nu beneficiază de niciun tratament psihologic pentru depresie. Pentru a intra în acest program, limita minimă de vârstă este de 18 ani.

Organizatorii declară că cei care doresc să beneficieze de acest program se pot înscrie pe pagina de web a proiectului https://www.iterapi.se/sites/psitod, Secţiunea Înregistrare. Odată înscrişi, participanţii vor fi direcţionaţi către chestionarele de screening care necesită aproximativ 50 de minute pentru a fi completate. Vor fi selectate doar persoanele care pot beneficia maximal de această intervenţie. Numărul de locuri este limitat, motiv pentru care încurajăm înscrierea cât mai rapidă în program.

Participanţilor la acest program le este garantată confidenţialitatea, dau asigurări organizatorii: “Toate informaţiile introduse în acest sistem sunt confidenţiale. Pentru a ne asigura că doar dumneavoastră veţi putea accesa sistemul vă vom trimite un cod personal de identificare (prin e-mail) şi un cod unic (prin SMS). Toate mesajele vor fi gestionate prin intermediul unui software securizat care funcţionează pe aceleaşi principii ca Internet banking-ul. Adresele personale de email nu vor fi folosite pentru a comunica cu terapeutul. Un software encriptat va facilita corespondenţa dintre dvs. şi terapeut, iar codul personal şi codurile unice vor asigura folosirea exclusivă a sistemului de către persoane autorizate. Datele cu caracter personal vor fi encriptate şi protejate cu parolă pentru a îndeplini cerinţele internaţionale privind deţinerea informaţiilor cu caracter personal. Datele din chestionare vor fi înregistrate în mod anonim, ceea ce înseamnă că răspunsurile dumnevoastră nu vor putea fi identificate. În final, rezultatele obţinute vor fi analizate la nivel de grup”.

Ce este depresia?

Depresia, spun cei care gestionează acest program de terapie online a depresiei, este o stare mentală de tristeţe persistentă care poate afecta gândurile, comportamentul, emoţiile şi starea de bine a individului. Persoanele depresive trăiesc emoţii de tristeţe, anxietate, lipsă de speranţă, îngrijorare, neajutorare, lipsă de valoare, vinovăţie, iritabilitate sau agitaţie. Ele îşi pierd interesul pentru activităţi care înainte erau plăcute, le scade pofta de mâncare sau mănâncă excesiv, întâmpină probleme de concentrare a atenţiei sau de luare a deciziilor. Adesea, persoanele depresive au probleme cu somnul (insomnie sau dormit excesiv), se simt  obosite, sunt lipsite de energie sau foarte agitate şi pot avea acuze somatice. Când întensitatea simtomelor trece de o anumită limită, aceste persoane se pot gândi la sinucidere. Dacă simptomele durează mai mult de două săptămâni şi împiedică persoana să îşi desfăşoare normal activităţilor zilnice înseamnă că depresia are o intensitate clinică.

La nivel mondial, depresia afectează aproximativ 121 de milioane de oameni. În Europa se estimează că 50 de milioane de persoane suferă de această boală.

Print Friendly, PDF & Email