La Timișoara se deschide, din toamnă, Liceul Babel (P)

Asociația Părinți în Dialog, cunoscută datorită Școlii Gimnaziale Babel pe care a fondat-o în anul 2016, a primit autorizarea din partea Ministerului Educației pentru organizarea și deschiderea, la Timişoara, a Liceului Babel, în regim bilingv română-engleză.

 

Liceul Babel, din Timişoara, se deschide anul acesta, în septembrie, cu 34 de elevi în clasa a IX-a. Acesta este ocontinuare firească a Școlii Gimnaziale Babel, înființată în 2016. Echipa de profesori lucrează îndeaproape cu parteneri olandezi și belgieni, specialiști în Învățare Experiențială și Învățarea Științelor bazată pe Investigație.

În anul școlar 2022-2023, Liceul Babel va funcționa pe strada 1 Decembrie 1918, nr. 93, urmând ca, din anul școlar următor, să se mute în cea de-a doua clădire a campusului Babel, în zona de nord a Timişoarei.

Asociația Părinți în Dialog organizează în data de 5 martie, ora 16, un eveniment de informare pentru părinții și copiii interesați să afle mai multe detalii despre Liceul Babel. Toți cei interesați pot participa completând formularul de înscriere disponibil online la această adresă și pot accesa site-ul Liceului www.liceulbabel.ro, pentru mai multe detalii. Termenul-limită pentru înscrierea la Liceul Babel este 2 aprilie.

Liceul, inspirat de principiile învățării experiențiale și ale comunicării nonviolente, o alternativă la sistemul clasic de învățământ liceal, va funcționa în regim bilingv română-engleză, cu două specializări: științele naturii și științe sociale. De asemenea, elevii vor putea opta pentru studierea altor limbi străine, oferta educațională cuprinzând limbile franceză, olandeză, germană și spaniolă.

Procesul de admitere presupune prezența unui certificat de competență pentru limba engleză (nivel B1), care se poate obține inclusiv printr-un test organizat la Școala Babel, și participarea la un centru de evaluare (assessment center) a competențelor de învățare și relaționare.

„Clasa a IX-a este un nou început pentru copil în drumul său spre a deveni adult. Noi îi vedem pe copii, la această vârstă, dornici să-și folosească talentele, să descopere lumea prin ochii lor, dar să o și modeleze. Ne-am întrebat împreună cu copiii, cu părinții, cu echipa școlii, cu comunitatea academică și cea de business cum putem servi cel mai bine interesele copiilor, cum îi putem pregăti pentru viață și pentru un viitor incert, ambiguu, în continuă schimbare”, spune Monica Diaconu, coordonator academic al Liceului Babel.

Prin ce va fi diferit Liceul Babel? „Parte din răspunsul nostru este o propunere inovativă de structură și de proces, astfel încât învățarea să antreneze implicarea copiilor, motivația intrinsecă, capacitatea de planificare și organizare, adaptabilitatea și flexibilitatea. Învățarea și responsabilitatea învățării nu mai sunt doar în mâinile profesorilor, ci și în cele ale elevilor”, adaugă Monica Diaconu.

Liceul Babel va promova experiențele directe în comunitatea locală, prin acțiuni de voluntariat, internship, job shadowing, dar și în comunitatea națională sau internațională, prin parteneriate cu alte școli şi programe de schimburi de tineri prin Erasmus+ şi, de asemenea, prin rețeaua sa de parteneri.

Liceul va fi și un forum al comunității, un spațiu de dialog în care se iau decizii ce privesc întreaga comunitate. Sunt incluse în curriculum programe prin care sunt cultivate pasiunile elevilor: programare, sporturi, dezbateri academice, proiecte de voluntariat/pentru comunitate (programul Duke of Edinburgh Awards,– ce cuprinde proiecte de voluntariat, aventură, dezvoltare personală), teatru/exprimare creativă (în parteneriat cu teatrul Auăleu).

La Liceul Babel vor preda pedagogi cu experiență atât în sistemul de stat, cât și în sistemul Babel, profesori pasionați de ariile lor de expertiză și specialiști în domeniile studiate de liceeni. Acestora li se alătură o echipă de mentori și psihologi, consilieri.

Echipa Liceului Babel este ghidată în procesul său de dezvoltare de Wilma van Esch și Bart Coppes, specialiști în Învățare Experiențială și Învățarea prin Investigație din Olanda. Astfel, echipa de profesori propune moduri de lucru specifice școlilor inovative europene: proiecte interdisciplinare, învățare independentă și învățarea prin colaborare într-o comunitate de învățare democratică.

Folosind resursele din comunitatea Babel, am reușit să trezim interesul profesioniștilor care își doresc să scrie, alături de noi, un capitol în crearea de experiențe de învățare relevante, practice și conectate la viață pentru viitorii liceeni Babel. La finalul celor patru ani de liceu, îi vedem pe tineri încrezători, cetățeni globali care vorbesc fluent engleza, conștienți de abilitățile lor și de direcția în care vor să se îndrepte, echilibrați și pregătiți să facă față vieții cu bucurie și reziliență, să aibă inițiativă, să rezolve probleme și să se dezvolte continuu”, mai spune Monica Diaconu.

La finalul studiilor liceale, elevii vor susține examenul național de Bacalaureat, care le va permite accesul la universități din țară și străinătate.

Din 2016, Asociația Părinți în Dialog este motor pentru transformările din sistemul educațional din România. Printre proiectele Asociației se numără: Școala Gimnazială Babel, Join Learning, Summer Fun, MakerSquad, MakerSpace, Grădina prin ochii științei, Școala Părinților, Vara profesorilor altfel, Atelierele Profesorescu și SEED (Săptămâna Europeană a Educației Democratice).

 

Print Friendly, PDF & Email