La Timişoara, primul masterat în Consiliere şi consultanţă filosofică din zona central-est europeană

Universitatea de Vest Timisoara Foto EyeintheskyUniversitatea de Vest din Timişoara anunţă că lansează un masterat unic pentru zona central-est europeană, şi anume Consiliere şi consultanţă filosofică.

 

Masteratul internaţional în Consiliere şi consultanţă filosofică, lansat de Universitatea de Vest din Timișoara, primul program de acest gen din România şi din zona central-est europeană, se va desfăşura, în limba engleză, în parteneriat cu programe similare consacrate din Italia și Franța şi cu specialişti formatori din Marea Britanie, Olanda şi Germania, anunţă, printr-un comunicat, UVT.

Motivaţia deciziei organizării acestui masterat, mai spun reprezentanţii acestei instituţii, este faptul că atât consilierea, cât şi consultanţa filosofică se aplică pe scară din ce în ce mai largă în ţările civilizate, şi asta unui spectru cuprinzător de probleme, de la consultanţa în afaceri, la probleme strict individuale ale clienţilor, implicând cel mai adesea o regândire a valorilor şi credinţelor acestora şi recurgând la metode de rezolvare raţională a conflictelor bazată pe instrumente critic-analitice, argumentative şi dialogale specifice filosofiei.

Chiar dacă este conceput ca o alternativă a consilierii psihologice, adresată celor care doresc să evite medicalizarea problemelor de viaţă, programul este gândit în complementaritate cu specializările oferite de domeniile psihologiei, neuro-ştiinţelor şi psihiatriei, în colaborare cu specialiştii din cadrul acestora. Aria disciplinelor studiate cuprinde un modul filosofic teoretic, unul filosofic cu aplicativitate directă în consiliere şi consultanţă, module psiho-medical, de comunicare şi etică practică, cât şi un amplu modul formativ care se va desfășura sub îndrumarea unor formatori certificaţi din străinătate”, se mai arată în comunicatul UVT.

Programul se adresează absolvenților în domeniul științelor umaniste și filosofie, psihologie, medicină, asistență medicală, economie, ştiinţe politice, juridice, precum și altor profesioniști și manageri din sfera corporatistă şi a comunicării (deţinători ai unei diplome de licenţă), oferindu-le competențe decurgând din metodologii de orientare și extindere a capacităţii de alegere individuală și de grup.

Reprezentanţii UVT mai spun că în ţările unde aceste programe de studii funcţionează, abilităţile critic-analitice asigurate de filosofia aplicată în consiliere şi consultanţă le-au asigurat absolvenţilor succesul într-o largă varietate de profesii, nu doar în calitate de consultanţi, consilieri etico-filosofici sau evaluatori, ci şi ca profesionişti în domenii precum cel jurnalistic, bancar, drept, sau management.

Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, declară că oferta universității se mulează pe cerințele societății. „Companiile prezente pe piața românească funcționează pe principii occidentale, astfel că și resursa umană  trebuie să țină pașii cu noile reguli economice. Mai mult, instituțiile publice au nevoie de specialiști pregătiți pentru cerințele prezente și viitoare. Prin actualizarea ofertei educaționale, aducem noi specializări prin care umplem golurile în competențele cerute de piața muncii”, mai spune Marilen Pirtea.

Print Friendly, PDF & Email