La Timişoara, preţul pâinii a scăzut de la 1 septembrie

Reprezentanţii F.M.I. avertizează că dacă nu se va reduce evaziunea fiscală, TVA va creşte din nou

Preţul pâinii a scăzut cu aproximativ zece la sută, după reducerea TVA de la 24 la 9 la sută. În brutăriile din Timişoara, o pâine este mai ieftină cu până la 50 de bani. Însă scopul principal al acestei măsuri introduse de Guvern de la 1 septembrie este reducerea evaziunii fiscale, în momentul de faţă, aceasta ajungând şi la 80 la sută în domeniul produselor de panificaţie. Reprezentanţii F.M.I. avertizează că dacă acest lucru nu se va realiza, taxa pe valoare adăugată va creşte din nou.

Pâinea, mai ieftină cu 10 la sută

panificatieDe la 1 septembrie a intrat în vigoare reducerea taxei pe valoare adăugată de la 24 la 9 la sută pentru toate sortimentele de pâine, dar şi pentru cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzeluţe şi împletituri, care se încadrează în grupa produselor de brutărie realizate din făină albă, semialbă, neagră de grâu, dar şi din făină de secară, triticum spelta şi grâu comun.

Ovidiu Ciuhandu, proprietarul lanţului de magazine de panificaţie Scalini, din Timişoara, ne-a declarat că preţurile sunt deja mai mici pentru produsele de panificaţie de îndată ce este redus T.V.A.-ul, însă subliniază că nu crede că reducerea va fi în acord cu procentul de micşorare a T.V.A.-ului, adică 15 procente: „În câteva luni vom putea vedea efecte în acest sens. Acum, depinde şi de fiecare magazin în parte, pentru că e posibil ca preţul să scadă la producător, dar cei din magazine să nu opereze această micşorare”. Ovidiu Ciuhandu dă exemplul brutăriei sale, unde preţul la pâine a scăzut, în medie, cu 20 de bani, de la 2,9 lei, la 2,7 lei, pentru o pâine albă.

Pentru a vedea modul în care comercianţii timişoreni au aliniat preţurile în raport cu micşorarea taxei pe valoare adăugată, am realizat un mercurial al produselor de panificaţie care se subscriu acestei măsuri. Am constatat că, într-adevăr, preţul pâinii s-a micşorat cu valori cuprinse între 20 şi 50 de bani, aceasta însemnând o scădere cu aproximativ 10 la sută.

Ovidiu Ciuhandu bustDe exemplu, la un magazin din Piaţa Badea Cârţan, unde se găsesc produse realizate la o fabrică în localitatea Moşniţa Veche, o pâine albă, de un kilogram, costa până acum câteva zile 4,5 lei, preţul actual fiind de patru lei. De asemenea, pentru baghete sau lipii, preţul a scăzut tot cu 50 de bani ajungând acum la doi lei. În acelaşi chioşc s-a ieftinit şi covrigul, de la doi lei la 1,8 lei şi a scăzut şi preţul unui kilogram de făină, cu un leu, ajungând astfel la doi lei.

Şi alte brutării celebre din Timişoara au scăzut preţurile produselor de panificaţie. La un alt magazin  de profil, din Piaţa Badea Cârţan, o pâine cu seminţe, din secară sau făină albă, costa acum 3,7 lei, cu 30 de bani mai puţin decât săptămânile trecute. Acelaşi procent de micşorare a preţului este valabil şi pentru alte sortimente de pâine, al căror preţ a scăzut de la 5,2 lei la 4,9 lei.

Un T.V.A. mai mic pentru pâine, mai puţină evaziune fiscală?

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Chiţoiu, a declarat recent că măsura reducerii TVA a avut în vedere, în primul rând, crearea unui mediu concurenţial corect în domeniul panificaţiei, dar şi scăderea preţului de vânzare a produselor de panificaţie: „În acel moment, când am propus această măsură, am vizat exact crearea acestui cadru concurenţial, salvarea acestor unităţi, salvarea locurilor de muncă. Sigur că ne interesează foarte mult ca odată cu scăderea TVA să avem venituri, aceleaşi venituri, dacă nu chiar mai mari la bugetul de stat”. Ministrul a subliniat că există unităţi de panificaţie care îşi plătesc taxele şi impozitele în mod corect, care au foarte mulţi angajaţi şi care, din cauza competiţiei neloiale, nu reuşesc să îşi acopere costurile de producţie, fiind la limita insolvenţei sau a falimentului. Potrivit analizelor efectuate de Ministerul de Finanţe, evaziunea fiscală în acest domeniu ajunge şi la 80 la sută.

În ceea ce priveşte micşorarea preţului la pâine pentru cumpărătorul final, oficialul guvernamental estimează că va exista o scădere în conformitate cu diferenţa de la 24 la sută la nouă la sută, aceasta însemnând cu 15 procente.
Pe de altă parte, reprezentanţii Ministerului Agriculturii apreciază că reducerea T.V.A. va creşte producţia de făină şi pâine fiscalizată cu circa 1,4 milioane tone, la 2,8 milioane tone. În acelaşi timp va creşte şi numărul angajaţilor legali cu circa 8.500 persoane.

Reducerea T.V.A. la pâine, compensată cu introducerea de noi accize

În altă ordine de idei, au existat şi oficialităţi mai puţin încrezătoare în efectele pozitive ale măsurii de reducere a T.V.A.-ului pentru produsele de panificaţie. În acest sens, şeful misiunii F.M.I. în România, Andrea Schaechter, susţinea că autorităţile române vor fi obligate să evalueze impactul reducerii TVA la pâine la  nouă procente pentru a vedea dacă a scăzut evaziunea fiscală şi, în funcţie de rezultat, măsura s-ar putea menţine sau se va reveni la valoarea de 24 la sută. “Măsura a fost o decizie a Guvernului ca parte a rectificării bugetare, obiectivul Guvernului fiind reducerea evaziunii fiscale. Este o măsură temporară, după o perioadă se va face o evaluare dacă s-a redus evaziunea fiscală şi atunci se va vedea dacă se păstrează măsura sau va fi inversată”, declara în luna iulie reprezentantul F.M.I., citat de Mediafax. Acesta sublinia că măsura trebuie evaluată cu foarte mare atenţie şi analizată de A.N.A.F. de îndată ce vor exista date care să arate impactul şi să permită evaluarea. Chiar premierul Victor Ponta declara că va solicita asociaţiilor producătorilor de pâine să demonstreze într-un termen rezonabil că reducerea TVA va contribui la diminuarea evaziunii fiscale.

Dar această măsură nu este lipsită de efecte negative. În acest sens, oficialii Guvernului au anunţat că încasările la bugetul de stat vor fi de doar 100 de milioane de lei. Totuşi, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, susţine că impactul negativ al reducerii TVA la pâine va fi compensat prin creşterea accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux, precum maşini cu motor foarte mare, bijuterii, aur, încasările estimate din aceste accize fiind de 300 milioane lei.

Andreea Paul VassAndreea Paul: „Reducerea T.V.A, efecte nesemnificative asupra evaziunii fiscale

Sunt specialişti care consideră că această decizie de a scădea TVA-ul la unele produse şi de a creşte taxele la altele este fără rezultate, având în vedere că vor exista aceleaşi preţuri şi aceeaşi evaziune fiscală. Andreea Paul, lect. univ. dr. la Academia de Studii Economice din Bucureşti, remarcă faptul că lipsesc declaraţiile oficiale despre impactul asupra preţului final al pâinii suportat de români, care teoretic ar trebui să scadă simţitor odată cu reducerea TVA. „Nu acesta este obiectivul urmărit de guvernare, iar măsura anunţată va avea efecte nesemnificative, atât în reducerea evaziunii, cât şi în impactul asupra preţului. De exemplu, anul trecut, un kilogram de grâu costa un leu la capătul tarlalei, în timp ce anul acesta, datorită unei producţii mult mai bune, costul s-a diminuat la 0,6 lei/kg. Preţul grâului a scăzut aşadar cu 40%, dar preţul pâinii a rămas acelaşi”, scrie Andreea Paul pe blogul personal.

 

Print Friendly, PDF & Email