La Timişoara, miting de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut vota: “Ponta, nu uita, Timişoara nu te vrea!”

Protest Timisoara 2 Foto Sorin TinuPiaţa Victoriei, din Timişoara, a fost aproape plină, în această seară. S-a protestat împotriva încălcării principiilor democratice și ale statului de drept de către Victor Ponta. S-a scandat “Păcat, păcat de sângele vârsat”, “Azi în Timişoara, mâine-n toată ţară”, “Vă pasă, vă pasă/ Nu staţi în casă!” S-a cântat melodia lui Vali Sterian, “Vino, Doamne…", cântecul lui Decembrie 89… Apoi, “Ponta, nu uita, Timişoara nu te vrea!”

 

“Azi în Timişoara…!”

Protest Timisoara Foto Sorin TinuÎn jur de două mii de persoane au participat, sâmbătă seară, la Timişoara, la un miting de solidaritate cu românii din diaspora. Oamenii s-au adunat, sâmbătă seară, în Piaţa Victoriei, pe platoul din faţa Operei, locul de desfăşurare a Revoluţiei din Decembrie 1989. Unii manisfetanţi purtau steaguri tricolore, dar şi pancarte cu mesaje precum “Revoluţia continuă”, “Solidaritate cu diaspora”, “Mai multe cabine de vot pentru românii din diaspora”, “Adevărul stă în picioare, minciuna la popcorn”, “Ponta nu fura, România nu te vrea”.

De asemenea, s-a scandat “Jos comuniştii”, “Azi în Timişoara, mâine în toată ţara”, iar în Piaţa Victoriei a fost adusă şi o cabină de vot.

Mai multe echipaje ale jandarmilor s-au aflat în zonă.

Primele strigăte împotriva comunismului s-au făcut auzite în 1989 aici, la Timişoara. Atunci, timişorenii au dat posibilitatea săvârşirii unei reacţii în lanţ în toată România, care ne-au eliberat pe toţi de comunism. Haideţi să arătăm, din nou, ce înseamnă Timişoara!”, declarau organizatorii în invitaţia pe care au trimis-o, zilele trecute, pe reţeaua de socializare Facebook.

 

Dar şi în ţară…

La Cluj Napoca, anunţă Mediafax, numărul persoanelor care au participat, sâmbătă seară, la o acţiune împotriva lui Victor Ponta, dar şi în semn de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale, a depăşit 5.000. Iniţial, aproximativ 2.000 de persoane s-au adunat, înceoând cu ora 18, în Piaţa Unirii, având pancarte cu mesaje precum: “Ponta nu uita, tineretul nu te vrea”, “Ponta, nu te vrem” şi “Jos Ponta”. Ulterior, oamenii au plecat în marş spre bulevardul Eroilor, pe traseu alăturându-li-se alte 3.000 de persoane. Pe traseu, manifestanţii s-au oprit în faţa sediului Prefecturii Cluj, după care au pornit înapoi spre Piaţa Unirii, pe Bulevardul 21 Decembrie 1989.

Oamenii au scandat lozinci împotriva lui Victor Ponta, precum: “Securişti vechi şi noi, s-a sfârşit cu voi”, “Jos Ponta”, “Jos comuniştii”, “Ponta, demisia”.

La acţiune au venit şi părinţi cu copii mici, spunând că au ieşit în stradă pentru un viitor mai bun pentru copiii lor.

Şi la Oradea, aproximativ 300 de persoane au participat, sâmbătă, în centrul oraşului, pe ploaie, la un miting de solidaritate cu românii din diaspora care nu au reuşit să voteze în primul tur al alegerilor prezidenţiale. Oamenii s-au adunat, începând cu ora 16, în Piaţa Unirii, în jurul statuii lui Mihai Viteazu, având steaguri tricolore, trompete şi bannere cu mesaje precum: “Ponta ne minte!/Nu-l vrem preşedinte!”, “Lăsaţi diaspora să voteze!”, “O dorinţă sinceră/România liberă”. De asemenea, ei au scandat lozinci împotriva PSD şi a lui Victor Ponta: “PSD e PCR”, “Jos Ponta!”, “Ponta, leafa mea/N-ajunge de taxa ta!”, precum şi ”Lăsaţi-i să voteze!”.

Peste 400 de manifestaţi s-au strâns, sâmbătă seară, şi în Piaţa Universităţii din Capitală, în semn de solidaritate cu românii din diaspora care nu au putut vota în primul tur al alegerilor prezidenţiale, aceştia scandând “Libertate”, “Ieşiţi la vot” şi mesaje contra lui Victor Ponta.

Oamenii care au venit în Piaţa Unviersităţii au bannere pe care scrie “2012: USL versus Băsescu. 2014: ACL versul Ponta. Nu am învăţat nimic. Toate partidele aceeaşi mizerie. Schimbaţi legile electorale. Vrem altă politică”, “Vrem o ţară ca afară”,”Ieşiţi la vot”, “Taxe şi accize fără număr”, “Ponta, te aşteaptă DNA”.

Protestatarii au scandat mesaje contra lui Victor Ponta şi “Libertate” şi au cântat “Deşteaptă-te, române”.

Oamenii spun că au ieşit în stradă pentru a atrage atenţia că în turul al doilea trebuie să meargă mai multă lume la vot, dar şi pentru a-şi exprima nemulţimirea pentru că la votul din 2 noiembrie au fost mulţi români din diaspora care nu putut vota.

sibiu-protestÎn pauzele dintre scandări, unii dintre protestatari ţin discursuri în care spun de ce este important ca românii să voteze în al doilea tur de scrutin, din 16 noiembrie.

Cu o zi înainte, vineri, la Sibiu, aproximativ o mie de persoane au participat la un miting de solidaritate cu românii din diaspora care nu au reuşit să voteze în primul tur al alegerilor prezidenţiale şi le-au cerut românilor de pretudindeni să iasă la vot şi ”să îşi aleagă viitorul.

Ieşi în stradă să îţi exprimi părerea. Vrei un preşedinte care nu îţi apără nici măcar dreptul la vot?”, a fost mesajul transmis pe reţelele de socializare.

Print Friendly, PDF & Email