La Timişoara începe Festivalul Jazz TM

Un spectacol pe care organizatorii l-au suprapus peste Festivalul de la Gărâna

Terri Lyne CarringtonLa Timişoara începe, în 9 iulie, Festivalul Jazz TM, un eveniment care se suprapune, timp de două zile, cu un alt spectacol de gen, consacrat deja, Festivalul de Jazz de la Gărâna.

 

Festivalul Jazz TM se va desfășura în Piața Victoriei, din Timișoara, în perioada 9 – 11 iulie. Adică, timp de două zile, se va suprapune cu un festival similar, cu o mult mai amplă rezonanţă, însă, şi anume Festivalul de Jazz de la Gărâna (http://timpolis.ro/festivalul-de-jazz-de-la-garana-a-ajuns-la-varsta-majoratului/), ajuns la cea de a 18-a ediţie, care are loc în perioada 10 – 13 iulie, în Poiana Lupului.

Prima ediție Jazz TM, care a avut loc anul trecut, a adus la Timișoara nume precum Richard Bona, Kurt Elling, David Murray și Macy Gray și a fost transmisă de MezzoTV în 44 de țări.

Unul dintre numele prezente, anul acesta, la jazz TM va fi Terri Lyne Carrington, câştigătoare a premiului Grammz, în 2012, pentru Best Vocal Jazz Album, și în 2013, pentru Best Instrumental Jazz Album. Aceasta a studia, iar acum predă la Berklee College of Music. Întrebată de organizatori care este lucrul pe care a vrut să-l schimbe cât ai fost studentă și l-a reuşit odată ajunsă profesoară, Terri Lyne Carrington spune că îşi dorea să simtă existența unei comunități muzicale atât din partea studenților, cât și din cea a profesorilor. “Învăț de la studenți, cânt împreună cu ei, tot timpul, și nu vorbesc cu ei de parcă îmi sunt inferiori, le respect cultura și înțeleg cât de important a devenit jazz-ul global și cât de important este să cunoști cât mai multe stiluri și ritmuri”. Întrebată care îi este cel mai drag proiect din care a făcut parte, răspunde că iubeşte colaborarea cu Wayne Shorter și Herbie Hancock: “Am avut parte de cele mai creative perioade și cred că a fost cea mai înaltă perioadă de dezvoltare pentru mine”.

Cu Jazz TM Terri Lyne Carrington va începe turneul european al proiectului Mosaic Project 2 feat. Lizz Wright, ce include festivaluri precum Montreux și Molde Jazz.

Accesul la Jazz TM este gratuit, spun organizatorii, adică reprezentanţii Primăriei Timişoara, dar se pot rezerva locuri pe scaun într-o zona special amenajată din fața scenei cu 50de lei/festival (după anunțarea tuturor artiștilor).

Pentru pregătirea spectacolului, miercuri, 9 iulie, de la ora 6, accesul în Piaţa Victoriei, prin strada pietonală Mărăşeşti, se va închide până pe 12 iulie, la ora 2, anunţă Municipalitatea. Accesul din Piaţa Libertăţii şi Piaţa Unirii către zona de festival se va face pe traseele alternative: strada Alba Iulia şi parcarea, respectiv zona pietonală din faţa clădirii Modex.

Print Friendly, PDF & Email