La Timişoara, certificatul verde covid devine obligatoriu în anumite contexte

Sursă foto: Comisia Europeană

Timișoara este primul mare oraș din România aplică măsurile impuse de o incidență mai mare de 3/mie de locuitori. De marţi, 21 septembrie, la intrarea în restaurante, cafenele, cinematografe, discoteci, baruri, respectiv la spectacole, festivaluri, nunţi, botezuri, conferințe etc. se va cere certificatul verde covid, anunţă Prefectura Timiş.

 

Toți cei care dețin afaceri în asemenea locații sau organizează activități de genul celor menâionate de mai sus vor trebui să descarce aplicația  check dcc pe un telefon sau tabletă android. La intrarea în locaţii, fiecare client/ participant va fi verificat prin citirea codului QR. Doar după confirmarea deținerii certificatului verde persoana poate fi admisă în interior sau în exterior, pe terasă.

Am convingerea că patronii timișorenii vor trata cu responsabilitate aceste măsuri de prevenție sanitară și vom fi din nou un exemplu de civilizație de urmat”, declară Ovidiu Drăgănescu, subprefect de Timiş care a preluat atribuţiile prefectului, după demiterea lui Zoltan Nemeth, la începutul lunii septembrie.

Oficialii Prefecturii atrag atenţia să nu se confunde industria HoReCa și alte activități menționate mai sus care sunt deschise la o incidență cuprinsă între 3 si 6/mie cu operatorii din comerț/prestări servicii de genul hipermarketurilor, care, în cazul incidenţei de peste 4/mia de locuitori, își reduc activitatea cu închidere la ora 18.

Potrivit Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva covid-19, certificatul este gratuit, dar în cazul minorilor cu vârsta de sub 14 ani, este necesar acordul părinților. Timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcție de numărul de solicitări, iar în momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail. Utilizatorul îl poate accesa și vizualiza atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât și prin descărcarea efectivă, în format *pdf, a documentului, care se poate tipări. De asemenea, certificatul poate fi obținut în format letric prin intermediul Primăriei în raza căreia își are domiciliul persoana, al Direcției de Sănătate Publică sau al Serviciului Public Comunitar de Evidență a Persoanelor.

Certificatul verde covid poate fi descărcat de pe portalul portalul https://certificat-covid.gov.ro/

Print Friendly, PDF & Email