La Timişoara a început festivalul de muzică de cameră „Eufonia”

Sursă foto: Tribul artistic

Festivalul Eufonia – The Language of Music, ajuns la cea de a patra ediţie, se desfăşoară în perioada 14 – 18 septembrie, la Timișoara și la Biserica romano-catolică din localitatea Ofseniţa.

 

În cadrul acestei ediții, limbajul universal al muzicii aduce laolaltă muzicieni internaționali deosebiți, care vor concerta și vor preda cursuri de măiestrie la Timișoara și în vestul României, cursuri de care beneficiază tineri muzicieni din patru țări, anunţă organizatorul festivalului, asociaţia Tribul Artistic.

Eufonia s-a deschis cu concertul Sound Poems, susţinut în 14 septembrie, de la ora 20, la Centrul de Proiecte, de pe strada Vasile Alecsandri nr. 1.

Următorul concert, Next Generation, este programat pentru joi, 16 septembrie, de la ora 19, în Sala „Orpheum” a Facultății de Muzică Timişoara. Acesta va fi susţinut de studenţii participanţi la cursurile de măiestrie Eufonia din acest an. Intrarea la concert este liberă, cu respectarea restricţiilor anti-pandemice.

Vineri, 17 septembrie, de la ora 19, Eufonia va ajunge la Biserica romano-catolică „Sf. Vendelin”, din Ofsenița. „Spaţiu uitat şi lăsat în paragină până acum câţiva ani, dar reînviat prin demersurile pentru restaurarea unui vechi edificiu, iniţiat de regretatul Părinte Varlaam, va găzdui un program care cuprinde piese de Bach, Schumann, Bartok, Kodaly, Schulhoff şi alţii”, anunţă organizatorii. Concertul va fi susţinut de Nurit Stark, din Israel – la vioară, o Guarnieri din 1710, Vlad Popescu, din Germania – tot la vioară, Manuel Hofer, din Germania – la violă, o Gasparo da Salo din 1590, şi Stephan Forck, din Germania, la violoncel. Intrarea la concert este liberă, cu respectarea restricţiilor anti-pandemice.

Urmează Mystique, un concert susţinut în 18 septembrie, de la ora 19, la Filarmonica Banatul. Un concert, anunţă organizatorii, „desfăşurat sub atmosfera mistică a cvintetului cu pian compus de Ernest Bloch, o lucrare interpretată foarte rar şi una din capodoperele acestui compozitor”, concert care va fi deschis de o selecţie realizată de pianistul Cedric Pescia din preludiile compuse de Claude Debussy, în timp ce violistul Manuel Hofer va interpreta o compoziţie de George Enescu. Biletele pot fi achiziţionate de pe iabilet.ro.

Eufonia Festival este născut din dorința organizatorilor de a contribui la dezvoltarea unei dimensiuni cultural-educative a Banatului, dorind includerea muzicii clasice de cameră în circuitul cultural regional şi susținerea spațiilor defavorizate din punct de vedere cultural. În 2019, Eufonia devenea primul festival din România care a integrat muzicoterapia în programul său.

 

 

Print Friendly, PDF & Email