La Timişoara a fost făcut primul implant de valvă cardiacă biologică

Marian GasparLa Clinica de Chirurgie Cardiacă din Timişoara a fost realizat primul implant de valvă cardiacă biologică „Sutureless Intuity”. Acest tip de valvă reprezintă un avantaj la pacienţii în vârstă, în cazul cărora operaţia se poate face prin incizii mici. Este mult mai uşor de implantat, scurtează timpul de oprire cardiacă şi reduce riscul operator.

 

O astfel de valvă cardiacă biologică „Sutureless Intuity” i-a fost implantată, zilele acestea, unei paciente în vârstă de 67 de ani, care avea stenoză aortică calcară severă. Intervenţia chirurgicală a fost realizată de prof. dr. Marian Gaşpar, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiacă din Timişoara, prof. dr. Günther Laufer, de la Viena, expert din partea firmei Edwards care produce aceste valve, dr. Daniel Nica, medic chirurg, şi dr. Marius Sintean, medic anestezist. Evoluţia postoperatorie a pacientei a fost simplă, fiind transferată de la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, după 12 ore, pe Secţia de Chirurgie Cardiacă”, afirmă dr. Marian Gaşpar.

Noul model de valvă – care, la Viena, a fost folosită deja în 70 de implanturi –  are un dispozitiv de fixare pe inelul aortic şi necesită doar trei fire de gidaj, timpul de implantare fiind astfel mult mai scurt, afirmă prof. dr. Marian Gaşpar. Adăugând că acest tip de valvă reprezintă un avantaj la pacienţii în vârstă în cazul cărora operaţia se poate face prin incizii mici. În plus, adaugă el, este mult mai uşor de implantat, scurtează timpul de oprire cardiacă şi reduce riscul operator.

Acesta mai spune că, în cazul pacienţilor care au boli valvulare severe, se recurge la proteze valvulare cardiace, mecanice sau biologice. „Protezele valvulare mecanice sunt recomandate la pacienţii tineri care trebuie să primească tratament anticoagulant permanent, iar cele biologice (pericard bovin, valvă porcină), care nu necesită tratament anticoagulant, la pacienţi în vârstă, explică Marian Gaşpar. Acesta mai spune că protezele valvulare sunt implantate prin intervenţie chirurgicală pe cord oprit, prin sutură cu 18 – 20 de fire, care apoi sunt înnodate separat.

În România, acest tip de valvă, mai spune Marian Gaşpar, a fost implantat doar în Spitalul privat „Monza”, din Bucureşti, costul valvei ajungând la 9.000 de euro.

La Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara, costul acesteia este acoperit integral din fondurile alocate prin Programele Naţionale pentru Chirurgie Cardiacă, de care se beneficiază prin sprijinul directorului institutului, prof. dr. Sorin Pescariu şi al directorului medical al unităţii, dr. Alina Lupu.

Print Friendly, PDF & Email