La Spitalul „Victor Babeș” Timișoara se face chirurgie toracoscopice video-asistată

Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara se numără printre puținele unități sanitare din țară în care se face chirurgie toracoscopică video-asistată. O tehnică folosită pentru eliminarea tumorilor pulmonare, dar și pentru diagnosticarea altor tipuri de cancer toracic.

 

Primii cinci pacienți au fost deja operați prin această procedură în sălile Secției de Chirurgie Toracică, intervențiile chirurgicale decurcând fără probleme.

Până acum, intervențiile presupuneau o operație clasică, aşa-numita toracotomie convențională, care implică numeroase riscuri post-operatorii, spun medicii de la Clinica de Chirurgie Toracică a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș”din Timişoara.

Dotarea acestei unități sanitare cu aparatură de ultimă generație a permis implementarea procedurii de chirurgie toracoscopică video-asistată. Această tehnică presupune folosirea unei camere video speciale, numită toracoscop, care transmite imagini din interiorul cutiei toracice. Calitatea și claritatea imaginii sunt foarte bune și asigură chiar o vizionare 360 de grade a cavității pleurale. „Sunt câteva incizii la nivelul cadranului toracic, prin care noi lucrăm. Operăm prin intermediul unor instrumente care se introduc în torace și vizualizăm totul pe monitoare. Incizia este minimă. Cumulate, practic sunt patru – cinci mici înțepături. De aceea, recuperarea este rapidă și pacientul are o durere foarte mică post operatorie”, explică dr. Tudor Mateescu, medic chirurg la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.

Medic chirurg Tudor Mateescu

În plus, intervenția presupune o perioadă scurtă de spitalizare, o calitate foarte bună a actului operator, limitele de tăiere sunt mult mai bine conturate, iar intervenția chirurgicală în sine este de mai scurtă durată. Procedura depinde însă și de localizarea tumorii, tipul histopatologic și comorbiditățile bolnavului.

Până acum, mai spune dr. Tudor Mateescu, majoritatea intervențiilor se făceau pe cale deschisă, care presupune o incizie de toracotomie: „Ce înseamnă această toracotomie? Plasarea pacientului pe lateral și o incizie mai jos de axilă, destul de mare. Ce presupune asta? Lezarea spațiului și a nervului intercostal. Durerea era semnificativ crescută față de o intervenție toracoscopică, iar riscul intra- și post-operatoriu mult mai mare”.

Print Friendly, PDF & Email