La Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara a început campania de vaccinare anti-covid

Medicul Virgil Musta, vaccinat anti-covid. Foto: Constantin Duma

415 medici, asistente medicale, infirmieri, dar și personal administrativ din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara vor fi vaccinați în această primă etapă de vaccinare națională. Spitalul a primit deja 500 de doze de vaccin.

 

Vaccinarea a început azi, al ora 10, la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara, primii “pacienți” fiind medici ai acestui spital.

„Spitalul nostru este în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus încă de la începutul pandemiei. Colegii mei, de la medici și până la brancardieri, de la personalul administrativ și până la infirmiere, cu toții au înțeles cât de important este să te vaccinezi. Dovada stă numărul mare de persoane care s-au înscris pe lista de vaccinare”, declară prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș„ Timișoara.

Am decis să organizăm centrul de vaccinare în clădirea în care au fost internați primii pacienți infectați cu Sars-CoV 2. Se întâmpla pe 28 februarie. Acum, în aceleași încăperi vor fi administrate primele doze de vaccin. Atunci a fost începutul pandemiei în România. Acum, sunt sigur că va fi începutul sfârșitului pandemiei în România”, mai spune prof. dr. Cristian Oancea.

Medic Cristian Oancea. Foto: Constantin Duma

Dozele de vaccin rămase după vaccinarea personalului medical al acestui spital vor fi administrate altor cadre medicale din spitalele suport covid-19 din Timiș, și anume Spitalul CFR, Institutul de Boli Cardiovasculare și Spitalul Municipal Timișoara.

Primele cadre medicale vaccinate la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara au fost medicul infecționist dr. Teodora Moisil, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid din cadrul unității medicale, și medicul primar ATI Ciprian Gândac, din cadrul Compartimentului de Anestezie și Terapie Intensivă. Tot astăzi s-a vaccinat și medicul epidemiolog Virgil Musta.

Medic Teodora Moisil. Foto: Constantin Duma

„Pandemia covid-19 a reprezentat provocarea anului 2020 și ne-a marcat atât în plan profesional, cât mai ales în cel personal. Ca în orice pandemie, soluția pentru limitarea acesteia, pentru salvarea de vieți o reprezintă vaccinarea majoră a populației. Ziua de astăzi este una istorică datorită începerii vaccinării în România. Este important să ne vaccinăm, dar cel mai important lucru este să explicăm tututor de ce este necesară vaccinarea. Și asta deoarece, pentru a avea efect, pentru ca să putem reveni la o viață normală, este obligatoriu ca 70 la sută din populație să fie vaccinată. Știu, mulți se tem, mulți nu au încredere în vaccinare, în general, și cu atât mai puțin în acest vaccin anti covid-19. Dar faptul că noi, medicii din linia întâi, noi cei care ne luptăm zi de zi cu acest cumplit virus avem încredere în acest vaccin ar fi un bun punct de plecare în lămurirea tuturor necunoscutelor legate de întrebarea: de ce să mă vaccinez? Mai mult, noi, medicii de la «Victor Babeș», suntem pregătiți oricând să răspundem întrebărilor oricărei persoane. Iar expresia, «doar împreună putem reuși» nu este doar o înșiruire de cuvinte”, spune dr. Teodora Moisil.

Medic Ciprian Gândac. Foto: Constantin Duma

Dr. Ciprian Gîndac, medic primar ATI, spune că vaccinarea este singura armă eficientă în lupta cu acest virus. „Faptul că vreau să mă vaccinez nu este o dorință, o soluție doar pentru mine, ca persoană. Este un simț civic pe care vreau să îl transmit tuturor celor care refuză vaccinarea fară a avea vreo boală autoimună. Este un vaccin eficient, sigur și numai un procent mare de persoane care se vaccinează va reuși să stârpească această pandemie. Eu cred că cei care se vaccinează vor ajunge, la un moment dat, în acel punct în care nu vor mai trebui să poarte mască”, adaugă Ciprian Gîndac.

Campania de vaccinare la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara se va derula pe parcursul a trei zile.

 

Print Friendly, PDF & Email