La solicitarea primarului Timişoarei, terasele rămân la orarul normal

La solicitarea primarului Timişoarei – care s-a declarat împotriva „obligativităților în campania anticovid nefundamentate logic” –, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiş s-a întrunit, din nou, şi a a decis eliminarea unor restricţii prevăzute în Hotărârea din 1 august emisă pentru a preveni extinderea răspândirii infecției cu coronavirus.

  Adaugă media

După întrunirea din 2 august, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiş a decis:

  1. Anularea limitării orarului teraselor la ora 23 și revenirea la orarul normal, cu limita la ora 1..
  2. Eliminarea obligativității purtării măștii la locurile de joacă pentru copiii în vârstă de sub 16 ani, cu precizarea că însoțitorii copiilor și copiii de peste 16 ani au rămas cu această obligativitate.
  3. Exceptarea de la dispoziția de sistare a activității a târgurilor, oboarelor, iarmaroacelor si piețelor de vechituri la care accesul este controlabil și se asigură distanța de minim doi m între standurile de vânzare și prezența în perimetru a unui număr de persoane cel mult egal cu a zecea parte din suprafața în mp pe care se desfășoară târgul, oborul, iarmarocul, respectiv piața respectivă

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a reacționat după hotărârea din 1 august  a CJSU Timiș care a decis că, pentru reducerea pandemiei de coronavirus, pe teritoriul județului purtarea măștii devine obligatorie în unele spații deschise de către toate persoanele începând cu vârsta de cinci ani și că barurile, terasele, cluburile vor fi închise în intervalul orar 23-6. Nicolae Robu s-a declarat împotriva ”obligativităților în campania anticovid nefundamentate logic”.

Primarul precizează, pe pagina sa de Facebook, că închiderea teraselor din Timișoara nu a fost decisă de el, nici de Comitetul Local pentru Situații de Urgență Timişoara, pe care îl conduce, ci de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiş.

Nicolae Robu spune că a susținut în permanență, nicidecum oscilant, că la Timișoara – „eu nu-mi permit să vorbesc despre alte orașe pentru că nu cunosc situațiile lor și nici nu mă preocupă” – terasele trebuie lăsate cu programul de până acum, adică până la ora 1, întrucât acest program nu a creat niciodată niciun fel de probleme în oraș.

Edilul Timişoarei subliniază că Guvernul nu are niciun amestec în acest subiect: „Pomenirea Guvernului în context a fost făcută eronat de către unii membri ai Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care au înțeles că ar exista o decizie a Guvernului de limitare până la ora 23 a programului teraselor valabilă și pentru județul Timiș! Ei bine, nu există.”

Redăm mai jos textul integral al Hotărârii din 2 august luate de CJSU Timiș:

Art. 1. Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție pentru persoanele cu vârsta peste 5 ani, astfel încât să acopere nasul și gura în spațiile publice deschise, respectiv: piețe comerciale, târguri, piețe de vechituri, zone de așteptare, stații transport public, peronul gărilor, autogări, aeroport, în punctele de trecere a frontierei, exteriorul obiectivelor turistice, zonele de promenadă ale orașelor (cu excepția Pieței Victoria din Timișoara și centrul istoric al municipiului Timișoara), locuri de joacă din parcuri, grădini de vară, la serbări publice, pelerinaje, ceremonii religioase, evenimente sportive, evenimente publice.

Art. 2. Se exceptează de la aceste măsuri copiii cu vârsta până la 16 ani din locurile de joacă, persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitantă (temperatură ridicată, umiditate crescută), sportivii care se află pe terenul de sport .

Art. 3. (1) Evenimentele publice și private se vor desfășura cu participarea unui număr de persoane în limita prevăzută de lege cu păstrarea distanțării sociale.

(2) Operatorii economici care organizează/desfășoară aceste activități, au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul de locuri pe scaune, precum și a oricăror activități care presupune interacțiunea fizică între clienți, inclusiv dansul.

Art. 4.(1) Se interzice organizarea târgurilor, oboarelor, iarmaroacelor și a piețelor de vechituri la care accesul nu este controlabil și nu se asigură distanța de minim 2 m între standurile de vânzare și prezența în perimetru a unui număr de persoane cel mult egal cu a zecea parte din suprafața în metri pătrați pe care se desfățoară târgul, oborul, iarmarocul, respectiv piața comercială, până la încetarea stării de alertă;

(2) Se exceptează de la art. 4 alin. 1 piețele agroalimentare. Clienții vor purta măști de protecție iar comercianții vor purta mănuși și măști de protecție.

Art. 5. Pe perioada desfășurării evenimentelor sportive se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție de către stafful tehnic și tot personalul care participă la evenimentul, cu excepția prevăzută la art. 2.

Art. 6 Se interzice funcționarea spațiilor destinate jocurilor de noroc de jocuri de noroc în intervalul orar 23.00-6.00.

Art. 7 Respectarea aplicării măsurilor adoptate se va urmări de către structurile Ministerului Afacerilor Interne, Poliția Locală și Direcția de Sănătate Publică  județului Timiș și celelalte instituții cu atribuții de control, conform competențelor legale.

Art. 8.(1) Secretariatul Tehnic Permanent al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș va transmite prezenta hotărâre tuturor entităților responsabile cu aducerea sa la îndeplinire, pentru luare la cunoștință și conformare.

(2) Prezenta Hotărâre se comunică și unităților administrativ-teritoriale din județul Timiș pentru aducere la cunoștință comunității locale.

(3) Prevederile Hotărârii devin obligatorii pe perioada stării de alertă, începând cu data de 2 august, ora 19.

 

Print Friendly, PDF & Email