La Parlament a fost depusă o lege pentru limitarea la două a mandatelor parlamentarilor

Vot in ParlamentPrintr-un proiect legislativ depus la Parlament, partidul Noua Republică vrea limitarea numărului de mandate ale parlamentarilor la numai două, consecutive sau nu, în mod similar cu cele ale președintelui României, pentru ca funcția sa să nu devină o profesie și pentru ca legăturile cu instituțiile statului, să nu le permită abuzul.

 

Iniţiatorul acestui proiect legislativ, senatorul Valeriu Todiraşcu, îşi argumentează demersul prin faptul că mulți cetățeni și-au manifestat deja public dorința de limitare a numărului de mandate pentru parlamentari, cerând aceasta şi în timpul protestelor stradale. „Încrederea populaţiei în Parlamentul României este într-o continuă și accentuată scădere, ceea ce compromite grav însuși conceputul de democrație din România. Protestele populare demonstrează această neîncredere crescândă a cetățenilor în clasa politică, reprezentată de membrii Parlamentului și ai Guvernului”, mai spune Valeriu Todiraşcu.

Printre motivele compromiterii încrederii populației în parlamentari, acesta enumeră convingerea publicului – fundamentată pe numeroase exemple – că mulți dintre parlamentari și-au dorit obținerea poziției pentru a avea o influență socială majoră, în scopul obținerii de avantaje materiale sau pentru obținerea unei imunități, reale sau imaginate, față de justiție, constatarea faptului că mulţi parlamentari şi-au făcut o adevărată profesie din poziţia de reprezentant al poporului și că preocuparea lor de bază în timpul mandatului este obţinerea unui nou mandat și nu activitatea legislativă, constatarea lipsei unei activități profesionale susținute și recunoscute a unor parlamentari a căror unică preocupare a fost, înaintea alegerii, activismul politic, ruptura profundă între cetăţeni şi clasa politică alcătuită din reprezentanţii lor în Parlament şi, nu în ultimul rând, apartenența celor care câștigă de obicei alegerile parlamentare păturii privilegiate a societăţii, pătura oamenilor politici, unde nu pătrund cu ușurință profesioniștii adevărați și cetăţenii cu calităţi umane superioare.

„Președintele României poate beneficia de maximum două mandate pentru ca funcția sa să nu devină o profesiune și pentru ca legăturile cu instituțiile statului, pe care le presupune funcția, să nu permită abuzul. Limitarea numărului de mandate ale parlamentarilor la două, consecutive sau nu, ar evita aceleași capcane valabile și pentru aceștia”, mai spune Valeriu Todiraşcu.

Valeriu TodirascuConstituția României, reaminteşte acesta, prevede limitarea mandatelor pentru funcția de președinte al României, această prevedere nefiind considerată o limitare a dreptului de a fi ales. „În consecință, limitarea numărului de mandate pentru un parlamentar, deputat sau senator, nu ar trebui, în mod similar, să fie interpretată ca limitare a dreptului constituțional de a fi ales. Parlamentul este cea mai importantă instituție care asigură conducerea democratică a unui stat. Pentru îmbunătăţirea activităţii parlamentare şi pentru creşterea încrederii populaţiei în Parlament, ar fi necesar ca cei aleşi să fie membri ai diverselor pături sociale, persoane profund ancorate în viaţa de zi cu zi a cetățenilor simpli, oameni cu profesiuni recunoscute şi respectate, profesioniști care se pot întoarce oricând la activitatea lor anterioară, oameni generoși care au hotărât să îşi dedice patru sau opt ani din viaţa lor pentru a sluji interesele societății, după care să se reintegreze în grupul social de unde au provenit”, mai spune reprezentantul Noii Republici.

Opinând că limitarea carierei de parlamentar la cel mult două mandate ar duce la primenirea continuă a clasei politice, la păstrarea legăturilor între parlamentari şi cei pe care aceştia îi reprezintă, la deplasarea preocupării predominante a parlamentarului de la ţelul de a câştiga un nou mandat, către încercarea de a reprezenta cât mai bine interesele alegătorilor săi şi ale tării în general. „După unul sau cel mult două mandate în slujba cetățenilor, parlamentarii se pot întoarce în societate fără a fi respinși de aceasta”, mai spune Valeriu Todiraşcu.

Acest proiect legislativ este o completare a Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email