La nivel european se caută standarde etice pentru cercetarea pe animale

Eurodeputatul Cristian Buşoi a fost co-organizator al unei dezbateri vizând implicaţiile cercetării ştiinţifice pe animale

Cristian Busoi portretO dezbatere referitoare la implicaţiile cercetării ştiinţifice pe animale şi la alternativele acesteia a fost organizată, zilele acestea, în Parlamentul European.

 

La dezbaterea intitulată “Să înțelegem implicaţiile cercetării ştiinţifice pe animale şi alternativele acesteia”, organizată în 20 ianuarie, în Parlamentul European, au luat parte personalități marcante din domeniul medicinei și al cercetării, printre care prof. Dermot Kelleher, decanul Federației Academiilor de Medicină din Europa, prof. Roger Lemon, de la College University din Londra, prof. Stefan Treue, de la Facultatea pentru Neurofizică, Biofizică și Bioștiință Moleculară, Germania, prof. Ştefan Constantinescu, de la Centrul  Ludwig Cancer Research, Belgia, prof. Silvio Garattini și Mario Negri, de la Institutul pentru Cercetare Farmacologică, Italia.

Eurodeputatul PNL Cristian Buşoi – care a organizat evebimenttul, alături de eurodeputatul Vicky Ford – spune că în Uniunea Europeană există cadrul legislativ adecvat în vederea asigurării şi promovării de standarde etice în ce priveşte cercetarea ştiinţifică desfăşurată pe animale: “Această legislație include obligativitatea de a folosi metode alternative atunci când este posibil și obligația unei pregătiri adecvate și avizate pentru cei care fac cercetare. Dezvoltarea metodelor alternative la utilizarea animalelor în cercetare, cum ar fi folosirea modelelor de celule umane și modelare pe calculator, continuă să progreseze, iar sectorul bioștiințific trebuie să încurajeze această direcție. Cu toate acestea, metodele alternative nu sunt în măsură, cel puțin în acest moment, să înlocuiască, pe deplin, folosirea animalelor. Pentru multe boli, și mă refer aici în special la cele complexe precum cancerul, bolile cardiovasculare sau diabetul, care afectează mai multe organe, trebuie să înțelegem modul în care interacționează întreg organismul, ceea ce face ca cercetarea pe animale vii să fie, în continuare, esențială”.

Cristian Buşoi mai spune că, de-a lungul timpului, o serie de tratamente importante au fost descoperite cu ajutorul cercetărilor efectuate pe animale, situaţie care responsabilizeazăo dată în plus şi care impune cercetătorilor să respecte toate exigenţele legate de diminuarea, cât mai mult posibil, a expunerii la stresul traumatic a animalelor vii utilizate în demersul de cercetare: „Avem obligația să ne asigurăm că atunci când sunt folosite în scopul cercetării, ținem seama de toate cerințele bunăstării animalelor și că acestea sunt expuse cât mai puțin stresului traumatic. Nu în ultimul rând, sunt de acord că trebuie să depunem eforturi pentru a înlocui cât mai curând folosirea animalelor vii atunci când se efectuează experimente cu scopuri științifice”.

Acest eveniment ştiinţific a avut loc în contextul dezbaterilor de la nivel european pe această temă, în special pe marginea petiției “Stop Vivisection”, prin care semnatarii solicită Comisiei Europene să abroge Directiva 2010/63/EU, privind protecţia animalelor folosite în scopuri ştiinţifice şi să prezinte o nouă propunere care să prevadă eliminarea experimentelor pe animale.

Print Friendly, PDF & Email