„La Două Bufniţe” întreabă timişorenii despre obiceiurile de lectură

Bufnitele la Bookfest 2016Librăria La Două Bufniţe, din Timişoara, invită timişorenii să răspundă întrebărilor despre obiceiurile lor de lectură. Proiectul este un preambul pentru deschiderea, în luna septembrie, a acestei librării independente, numită „La Două Bufniţe” pe tipicul denumirilor din Timişoara veche.

 

„La Două Bufniţe” îşi propune ca prin acest proiect să creeze un spaţiu cultural de referinţă pentru timişoreni şi mediul artistic local, dar şi pentru turiştii care vizitează oraşul. Librăria, care va dispune şi de un spaţiu de cafenea, va fi recomandată de cărţi atent selectate, predominant din literatura română şi universală, ştiinţe umaniste şi artă, dar şi printr-un spaţiu de lectură dedicat copiilor.

Ne dorim ca librăria noastră să devină un loc al întâlnirilor şi discuţiilor pe teme culturale, ca prin oferta de carte să asigurăm vizibilitate şi titlurilor mai puțin mainstream, încurajând actul artistic. Credem că pe lângă responsabilitatea comercială, o librărie trebuie să țină cont și de responsabilitatea culturală pe care o are”, spun asociatele librăriei „La Două Bufnițe”, Oana Doboşi-Potcoavă și Raluca Selejan.

Pentru a afla dorinţele publicului timişorean şi pentru a se apropia de acesta, „La Două Bufniţe” împreună cu Centrul de Diagnoză Socială din cadrul Facultăţii de Sociologie şi Psihologie a UVT şi cu Salonul de carte Bookfest Timişoara au realizat un chestionar pentru o cercetare sociologică privind consumul de carte în Timișoara.

Prof. univ. dr. Alin Gavreliuc, directorul Centrului de Diagnoză Socială din UVT, spune că scopul studiului Carte și cititori – consumul de carte din Timișoara nu este doar de a construi profile de cititori și de a evalua cantitativ apetența pentru lectură a timișorenilor, ci și de a surprinde rolul cărții în metabolismul identitar al unei cetățenii democratice și active.

La rândul său, Mihai Mitrică, directorul executiv al Asociaţiei Editorilor din România, organizatorul Salonului de carte Bookfest Timişoara, spune că există o mare nevoie de măsurători în piaţa de carte românească şi că un astfel de demers nu poate decât să îi ajute pe editori, librari şi pe scriitori, să-şi calibreze eforturile pentru a servi cel mai bine interesului publicului.

Studiul Carte şi cititori – consumul de carte din Timişoara se va desfăşura şi în cele patru zile ale Salonului de carte Bookfest Timişoara (31 martie – 3 aprilie), prin aplicarea de chestionare la faţa locului, iar ulterior, în perioada 31 martie – 30 aprilie, prin aplicarea de chestionare online pe site-ul viitoarei librării. Chestionarul poate fi deschis aici: http://ladouabufnite.ro/.

Print Friendly, PDF & Email