La 30 de ani de la căderea comunismului, o dezbatere despre negaţionismul de stânga

Volumul „Negaționismul de stânga”, al lui Thierry Wolton, Bestseller Gaudeamus 2019, va fi lansat, mâine, la Timişoara.

 

Lansarea volumului, organizată de Librăria Humanitas Timișoara, va avea loc joi, 19 decembrie, ora 18. Vor vorbi istoricul Vasile Docea şi scriitorul şi fostul diplomat Vasile Popovici, ambii profesori universitari la Universitatea de Vest din Timişoara, discuţia fiind moderată de jurnalista Melania Cincea.

Negaționismul înseamnă negarea faptelor istorice dovedite sau deformarea lor. Termenul se referă în general la cei care contestă existența camerelor de gazare naziste ori care minimalizează amploarea fenomenului de exterminare a evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Dar cum rămâne cu cei care neagă bilanțul comunismului, care-i trec sub tăcere morții și îi ascund cauzele? Se poate vorbi în acest caz de un negaționism de stânga, diferit, așadar, de un negaționism de dreapta? Distincția e arbitrară, ne-ajută doar să nu confundăm tipurile de negare, și trebuie înțeleasă fără nici o conotație politică… Adevărata diferență ține de percepția asupra acestor negaționisme: unul este unanim condamnat în numele adevărului, al istoriei, al moralei, pe când celălalt este în cel mai bun caz ignorat, dacă nu chiar aprobat în ciuda tuturor evidențelor, în pofida realității istorice și a eticii. Cartea de față are drept subiect tocmai acest negaționism de stânga, care nu-și găsește nici o justificare și despre care se vorbește atât de puțin ori deloc”, spune Thierry Wolton.

Volmul Negaţionismul de stânga, recent tradus de Georgeta-Anca Ionescu, la Editura Humanitas, a fost Bestseller la Târgul de carte Gaudeamus 2019.

Print Friendly, PDF & Email

Articol scris de

Jurnalist Timpolis