Prezent la Timişoara, Klaus Iohannis, candidatul ACL la Preşedinţie, se prezintă ca un candidat orientat cu fața spre Vest, care crede că șansa României o reprezintă continuarea parteneriatului strategic cu NATO și cu SUA, în calitate de garant al asigurării securității în această zonă fierbinte de Europă. „Dacă cineva din Guvern preferă China, să meargă acolo”, spune Klaus Johannis. Acesta a anunţat şi numele premierului cu care va lucra, şi viziunea sa în privinţa numirii şefilor serviciilor speciale.
„Alegerile din noiembrie, șansa să arătăm de ce am făcut Revoluția în 1989”
Candidatul la președinție al ACL și actualul președinte al PNL, Klaus Iohannis, s-a aflat, duminică, la Timișoara, pentru a se întâlni cu activul reunit al celor două partide, PNL și PDL, dar și pentru a participa, alături de numeroși etnici germani din Timișoara, la Festivalul Banat-Bayerisch Oktoberfest, la Festivalul Folcloric al Minorităţilor Etnice şi la Festivalul Gastronomic.
Klaus Iohannis s-a referit la Timișoara ca la unul dintre orașele sale preferate, declarând că mizează pe susținerea timișorenilor la alegerile prezidențiale din noiembrie și precizând că dorește foarte mult ca aici să iasă mulți oameni la vot. Întrucât, a adăugat el, alegerile de la începutul lunii noiembrie sunt șansa „să arătăm de ce am făcut Revoluția în 1989”.
De altfel, ca o recunoaștere a valorii-simbol a Timișoarei, de prim oraș liber de comunism din România, candidatul ACL a precizat că, după ce va deveni președinte, va vizita Timișoara la împlinirea a 25 de ani de la Revoluție.
„Premier va fi Cătălin Predoiu”
În ceea ce privește colaborarea dintre PNL şi PDL, prezidențiabilul Klaus Iohannis a precizat că este singurul candidat care are două partide mari în spate, pe mobilizarea cărora contează și care funcționează potrivit protocolului convenit. Astfel încât, spune el, nu va reprezenta nicio surpriză faptul că, în baza acestui protocol, dacă președintele va fi dat de PNL, atunci premierul va fi cel nominalizat de PDL, în persoana fostului ministru al Justiției, Cătălin Predoiu.
„Foarte important pentru SRI și SIE este ca la conducerea acestor servicii să fie civili”
Klaus Iohannis și-a expus și punctul de vedere referitor la modul în care ar trebui tranșată desemnarea succesorilor la conducerea celor două servicii de informații, SIE și SRI, în condițiile în care poziția de șef al SIE a fost vacantată recent, prin demisia fostului director, Teodor Meleșcanu, și intrarea acestuia în cursa pentru alegerile prezidențiale, iar șeful SRI, George Maior, și-a anunțat vineri, la Timișoara, intenția de a-și depune demisia în fața noului președinte. Prezidențiabilul Klaus Iohannis a declarat că nominalizații la conducerea acestor servicii nu este obligatoriu să vină din ACL, adăugând, însă, că procedurile de nominalizare trebuie derulate „foarte clar și conform legii” și că foarte important pentru aceste servicii este ca la conducerea lor să fie civili.
„Dacă cineva din Guvern preferă China, să meargă acolo”
Referitor la cultivarea unor posibile viitoare parteneriate externe ale României, prezidențiabilul ACL a respins ipoteza unei apropieri de Moscova. „Dacă nu am fost în stare până acum (de cultivarea unei relații cu Rusia – n.r.), acum ar fi o prostie. (…) Nu are rost să inventăm noi acum roata. Noi acum trebuie să fim un partener serios și credibil pentru UE și pentru NATO și împreună cu ei să întreprindem toate demersurile pe care le imaginăm posibile, cu partenerii, pentru a readuce situația la normalitate. Asta însemnând că toată lumea să respecte tratatele internaționale, inclusiv Rusia”, a declarat Klaus Iohannis, care a precizat despre sine că se grăbeşte spre Vest. Întrucât, a opinat acesta, referindu-se la complexitatea contextului geopolitic european actual, România nu trebuie cu niciun chip să se hazardeze în demersuri excesive. „Aici, România nu trebuie să arate că știe mai bine ce trebuie să facem, că nu știm mai bine”, a declarat Klaus Iohannis, care a afirmat că restabilirea normalității în Europa nu are ca soluție stridența sau tăcerea pe anumite subiecte, ci respectarea tratatelor internaționale.
În ceea ce privește ideea unei posibile viitoare colaborări militare a României cu China, ipoteză evocată recent, într-o declarație publică, de către ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, prezidențiabilul ACL Klaus Iohannis s-a manifestat cu reticență, precizând că nu dorește o colaborare militară cu China, ci cu statele NATO și, în special, cu Statele Unite ale Americii, pe care le-a numit garantul asigurării securității în această zonă fierbinte. „Dacă cineva din Guvern preferă China, să meargă acolo, dar pe noi să ne lase în pace”, a declarat Klaus Iohannis.
„Nu voi fi un președinte care să dea indicații Parlamentului”
Liderul PNL nu a respins eventualitatea unei posibile modificări a Legii fundamentale, în sensul modernizării acesteia. În plus, a mai declarat Klaus Iohannis, „dacă mandatul președintelui trebuie corelat cu cel al parlamentarilor, această chestiune trebuie discutată în Parlament”. Însă, a mai adăugat Klaus Iohannis, în ceea ce privește modul de relaționare cu Parlamentul pe care intenționează să îl cultive din calitatea sa de președinte, acesta va fi unul situat în notă discordantă, în sensul în care, a declarat Klaus Kohannis, nu va fi un președinte care să dea indicații Parlamentului.
Cât despre posibilitatea de a mai fi dezvăluită public, premergător momentului alegerilor, identitatea ofițerului acoperit din rândurile candidaților la alegerile prezidențiale, la care a făcut referire președintele Traian Băsescu, candidatul ACL la prezidenţiale a precizat că nu a crezut niciodată că acesta va apărea, fiind vorba, potrivit aprecierii sale, despre „o fumigenă marca Traian Băsescu. Ce o fi vrut să acopere cu asta vom afla probabil”.
Ultimele comentarii