Klaus Iohannis, la Timişoara: „Am un sentiment de ruşine că la 30 de ani de la Revoluţie călăii acelor zile se plimbă liberi”

Foto: Administraţia Prezidenţială

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat în seara de 16 decembrie, la Timişoara, că este copleşit de un adânc sentiment de ruşine pentru faptul că la 30 de ani de la Revoluţie, cu câteva excepţii, „călăii acelor zile se plimbă liberi”, iar cea mai mare dezonoare pentru istorie este că nu s-a aflat încă adevărul despre crimele comise atunci, potrivit Agerpres.

 

În alocuţiunea susţinută la Opera Naţională Română din Timişoara, preşedintele Klaus Iohannis a spus că îşi pleacă capul cu deosebit respect pentru urmaşii celor dispăruţi la Revoluţie, pentru eroi şi pentru martiri.

Dar în acelaşi timp, şeful statului spune că este copleşit de un adânc sentiment de ruşine profundă. „La 30 de ani de la Revoluţie, cu câteva excepţii, călăii acelor zile se plimbă încă liberi. Cea mai mare dezonoare pentru istoria României post-comuniste este că nu am aflat încă adevărul despre crimele odioase săvârşite, în care au fost implicate forţele de represiune ale regimului în frunte cu Securitatea lui Ceauşescu. Aceste orori nu trebuie să rămână nepedepsite”, a spus preşedintele.

Klaus Iohannis a adăugat că „această datorie neîmplinită a Justiţiei din România trebuie reparată pentru victime şi pentru a restaura demnitatea unei naţiuni care în sfârşit şi-ar recupera integral momentul fondator al democraţiei sale”.

Print Friendly, PDF & Email