Klaus Iohannis către alpinistul Horia Colibăşanu: „Pe acoperişul lumii, aţi scris istorie pentru şi despre România”

Foto: Administraţia Prezidenţială

Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu a fost distins azi, la Palatul Cotroceni, cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, în semn de înaltă apreciere şi recunoaştere pentru performanţa obţinută în munţii Himalaya, precum şi pentru determinarea, pasiunea şi perseverenţa cu care şi-a desăvârşit poziţia de alpinist ultraperformant.

 

„Vă felicit pentru ambiţia şi perseverenţa pentru care aţi reuşit”, a declarat, citat de Agerpres, preşedintele Klaus Iohannis, care a definit activitatea lui Horia Colibăşanu ca fiind o lecţie preţioasă de ambiţie, pasiune, forţă şi dăruire, de seriozitate şi perseverenţă.

Românii au în dumneavoastră un model. Aţi învins limitele şi aţi demonstrat că nimic nu este imposibil când munceşti constant pentru un vis” a mai spus Klaus Iohannis.

Decorația i-a fost acordată de președintele Klaus Iohannis, în iunie 2017, “în semn de înaltă apreciere și recunoaștere pentru performanța sportivă deosebită obținută în expediția din munții Himalaya, pentru determinarea, pasiunea și perseverența cu care și-a desăvârșit poziția de alpinist ultra-performant la nivel național și internațional, precum și pentru contribuția semnificativă adusă alpinismului românesc”.

Şeful statului a mărturisit că una dintre cele mai frumoase imagini pentru el este tricolorul fluturând pe Everest: „Acolo, pe acoperişul lumii, într-o dimineaţă glacială de mai, aţi scris istorie pentru şi despre România.”

Preşedintele a amintit că pe 14 septembrie va fi sărbătorită Ziua Muntelui. „Ne vom aduce aminte de problemele din zonele montane, dar şi de potenţialul uimitor al acelor locuri. Vă îndemn pe toţi să protejăm şi să respectăm mediul înconjurător”, a spus preşedintele şi i-a amintit alpinistului că tinerele generaţii au nevoie de puterea exemplului.

Foto: Arhivă personală Horia Colibăşanu

Horia Colibăşanu şi-a amintit de mesajul primit de la Klaus Iohannis, în urmă cu doi ani: „Am fost mişcat acum doi ani când în tabăra de bază am primit un e-mail din partea domnului preşedinte. În acel e-mail eram felicitat pentru ascensiune, iar echipa rusă din jurul meu a auzit când, fără să îmi dau seama, am spus «Mi-a scris preşedintele». Toţi au întrebat: «Cine, preşedintele Federaţiei de Alpinism?». «Nu, preşedintele ţării mele.»”

Acesta a vorbit şi despre copiii care sunt inspiraţi de idealurile alpinismului: „Cred că pentru copii merită să sacrificăm lucruri, uneori pentru alpinişti chiar şi viaţa, pentru a-i duce într-o lume mai bună şi într-o Românie care să fie aşa cum ne-o dorim cu toţii.”

Horia Colibășanu este considerat ca cel mai performant alpinist din istoria României, având în prezent în palmares ascensiuni de succes pe 8 din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume, toate fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor.

Print Friendly, PDF & Email