Klaus Iohannis: „Ar fi excepţional dacă Victor Ponta acceptă invitaţia unei dezbateri la Timişoara”

Candidatul ACL a acceptat invitaţia Universităţii de Vest

Klaus IohannisPreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a acceptat invitaţia Universităţii de Vest din Timişoara, de a participa la o dezbatere înaintea turului doi al alegerilor prezidenţiale, menţionând că i s-ar părea „un lucru excepţional de bun” ca dezbaterea cu contracandidatul său la prezidenţiale, premierul Victor Ponta, să aibă loc la Timişoara. Celălalt invitat, Victor Ponta, a nu dat încă niciun răspuns.

 

„Ce poate întări convingerea societăţii în valorile democratice pentru care s-a murit în urmă cu 25 de ani?”

Universitatea de Vest din Timişoara le-a lansat, marţi dimineaţa, celor doi candidaţi intraţi în turul doi al prezidenţialelor, Klaus Iohannis şi Victor Ponta, invitaţia de a participa la o dezbatere găzduită de această instituţie de învăţământ. „Anul acesta, în decembrie, se vor împlini 25 de ani de la Revoluţia din 1989. Pentru noi, timişorenii, fiecare decembrie înseamnă în acelaşi timp un prilej de aniversare, dar şi de comemorare. Aniversarea înfrângerii sistemului comunist este însoţită de fiecare Universitatea de Vest Timisoara Foto Eyeintheskydată de onorarea memoriei celor care, prin sacrificiul personal, au făcut posibil momentul victoriei. În fiecare an, întrebările care ne vin în minte sunt aceleaşi: suntem noi demni de acest sacrificiu? Ce ar trebui să facem pentru ca România să fie la înălţimea speranţelor celor care în urmă cu 25 de ani şi-au dat viaţa pentru ca libertatea noastră să fie astăzi posibilă? Care este proiectul care poate motiva societatea românească şi îi poate întări convingerea în valorile democratice pentru care s-a murit în urmă cu 25 de ani?”, declară, într-un comunicat de presă reprezentanţii UVT.

Aceştia apreciază că, mai mult ca niciodată, românii sunt interesaţi să afle care este răspunsul la aceste întrebări în opinia celor care aspiră la cea mai înaltă funcţie în stat. „Acestea sunt motivele pentru care Universitatea de Vest din Timişoara a propus organizarea unei dezbateri publice, în Aula Magna, între candidaţii din turul doi al alegerilor prezidenţiale, având încrederea că prestigiul şi experienţa în organizarea unor astfel de evenimente în timpul campaniilor electorale pentru alegerile locale, parlamentare şi europarlamentare, recomandă instituţia noastră pentru rolul de gazdă echidistantă”, declară prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul UVT.

Klaus Iohannis: „Fac un apel la Victor Ponta să accepte organizarea unei dezbateri electorale în mediul universitar”

Victor Ponta 2Miercuri, candidatul ACL, Klaus Iohannis, anunţa că a acceptat invitaţia: „Am primit cu bucurie invitaţia Universităţii de Vest din Timişoara şi mi s-ar părea un lucru excepţional de bun ca această întâlnire planificată să aibă loc în Timişoara, după 25 de ani de la Revoluţia română”.

Klaus Iohannis mai spune că salută iniţiativa, având în vedere prestigiul UVT şi spiritul în care a fost lansată invitaţia, aceea a unui dialog real pe teme importante pentru cetăţeni. „Aşa cum am anunţat de la bun început, consider că este absolut necesar ca cei doi candidaţi rămaşi în competiţia pentru Preşedinţie să aibă o dezbatere bazată pe viziunea şi proiectul fiecăruia dintre ei pentru România. Din respect pentru cetăţeni, o astfel de dezbatere electorală nu poate să aibă loc decât într-un cadru echitabil şi neutru pentru ambii candidaţi şi consider că aceste condiţii pot fi asigurate de Universitatea de Vest din Timişoara”, afirmă Klaus Iohannis.

Aceasta mai declară că a fost neplăcut surprins că Victor Ponta preferă să dialogheze cu el într-un format de discuţii prestabilit de către echipa sa, cu moderatorii şi cu temele fixate după bunul său plac. „M-aş fi aşteptat de la domnul Ponta să nu dezonoreze votul oamenilor care l-au propulsat în turul doi al alegerilor prezidenţiale preferând un simulacru de dezbatere şi să aibă curajul de a avea împreună o confruntare de idei corectă, într-un cadru imparţial”.

Şi, mai spune candidatul ACL la prezidenţiale, dacă Victor Ponta este cu adevărat interesat să participe la o dezbatere electorală, îl aşteaptă pe să onoreze invitaţia UVT şi să fie de acord ca ambele echipe de campanie să negocieze temele şi să pună la punct, împreună cu organizatorii, detaliile acestei dezbateri. „Fac un apel la Victor Ponta să nu mai tergiverseze luarea unei decizii şi să accepte organizarea unei dezbateri electorale în mediul universitar, la care să aibă acces toată presa şi toate televiziunile din România, inclusiv televiziunea publică”.

Print Friendly, PDF & Email