“Kira Kiralina” lui Dan Piţa se pregăteşte să intre în cinematografe

DESCHIDERE FESTIVAL - DAKINOLungmetrajul “Kira Kiralina”, regizat de Dan Piţa, o adaptare după romanul omonim scris de Panait Istrati, care îi are în distribuţie pe Florin Zamfirescu şi Corneliu Ulici, va intra în cinematografele din România pe 5 septembrie.

 

Potrivit paginii oficiale de Facebook a filmului, citate de Mediafax, pelicula îi are în distribuţie pe Iulia Dumitru, Iulia Cîrstea, Corneliu Ulici, Ştefan Iancu, Mircea Rusu, Ştefan Iancu, Florin Zamfirescu, Andrei Runcanu şi Ovidiu Niculescu. Eroinele peliculei sunt două frumuseţi balcanice, mamă şi fiică, văzute prin ochii fiului, respectiv fratelui Dragomir. La porţile Orientului, în Brăila, la începutul secolului al XX-lea, cele două femei caută şi oferă plăceri, acceptându-şi destinul tragic.

Lungmetrajul, regizat de Dan Piţa şi produs de Castel Film Studio, s-a situat pe locul al doilea la capitolul finanţare în sesiunea noiembrie – decembrie 2008 a Centrului Naţional al Cinematografiei, primind apropae 1,3 milioane de lei. Un film la care, aşa cum declara într-un interviu acordat TIMPOLIS, în noiembrie 2011, lucra încă de pe atunci.

Dan Piţa este un nume de referinţă pentru cinematografia românească a anilor '70. Filmografia sa cuprinde peste 20 de titluri apreciate de critică şi premiate la cele mai importante festivaluri internaţionale de gen. Apa ca un bivol negru, un documentar despre inundaţiile catastrofale din 1970, realizat în echipă cu Mircea Veroiu, Iosif Demian, Dinu Tănase şi Stere Gulea, marchează debutul regizoral al lui Dan Piţa. Pelicula care îl consacră în rândul cineaştilor de valoare este La o nuntă, parte a filmului Nunta de piatră. Ecranizat în 1972 şi având la bază povestirile lui Ion Agârbiceanu, Nunta de piatră este considerat de numeroşi critici români unul dintre cele mai bune filme autohtone ale tuturor timpurilor.

Concurs şi-a pus amprenta asupra cinematografiei din perioada comunistă. Filmul a fost lansat în 1982 şi reprezintă o amplă critică la adresa sistemului comunist. Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Claudiu Bleonţ şi Ştefan Iordache sunt câteva dintre numele prezente în distribuţia impresionantă a acestei pelicule.

Recunoaşterea internaţională a regizorului Dan Piţa a venit odată cu lansarea filmului Pas în doi, o poveste sensibilă şi pasionantă despre doi tineri a căror prietenie este pusă la încercare de dragostea pentru aceeaşi femeie. Având în distribuţie nume precum Claudiu Bleonţ, Ecaterina Nazare, Anda Onesa şi Petre Nicolae, pelicula a câştigat Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin din 1986.

În 1987, Dan Piţa a revenit la Berlinală, de data aceasta în calitate de membru al juriului.

Distins cu Leul de Argint la Festivalul de la Veneţia din anul 1993, Hotel de lux este o dramă despre un tânăr şef de sală, care, în încercarea ambiţioasă de a îmbunătăţi ambianţa dintr-un restaurant, întâmpină numeroase obstacole inexplicabile din partea superiorilor. Ştefan Iordache, Irina Movilă, Irina Petrescu, Valentin Popescu sunt câţiva dintre actorii a căror prestaţie impresionează în acest film.

Print Friendly, PDF & Email