Jumătate dintre pacienţii cu infecții respiratorii ajunși la Spitalul “Victor Babeș”, internați

Numărul cazurilor de gripă continuă să rămână ridicat în Timiș. În fiecare zi, în Ambulatoriul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babeș” din Timişoara ajung pacienți cu forme medii și chiar severe de boală, spun medicii, astfel că jumătate dintre pacienţii cu infecții respiratorii ajunși în Ambulatoriu au necesitat internare.

 

Gripa, care se manifestă, în general, prin febră, dureri de cap sau musculare, transpirații, frisoane, dureri oculare, dureri de gât, pierderea poftei de mâncare, rămâne una dintre cele mai contagioase boli, spun medicii.

În ultimele patru luni, la Spitalul “Victor Babeş” din Timişoara s-a înregistrat o creştere semnificativă a infecţiilor respiratorii. Astfel, de la începutul lunii octombrie 2022 şi până în prezent, un sfert dintre pacienţii internaţi au fost cu viroze respiratorii. În luna ianuarie, 11% dintre bolnavii consultaţi în Camera de Gardă au avut gripă, procent care a crescut la 17% în prima săptămână a lunii februarie. “Aproape jumătate dintre cei veniți pentru investigații în ultima săptămână, și care aveau gripă, au fost internați. Ei au prezentat forme clinice mai severe ori diverşi factori de risc: vârsta de sub un an, prematuritate, anomalii congenitale, boli neuromusculare, convulsii febrile în antecedente. În cazul adulților vorbim de patologie cardiovasculară sau pulmonară cronică, neoplazii, diabet zaharat sau de pacienți în progam de dializă”, explică Ruxandra Laza, medic primar boli infecțioase la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babeș” din Timișoara.

În prezent, în secțiile de boli infecțioase din cadrul acestui spital sunt internați 11 copii cu vârstele între o lună și patru ani. Printre aceştia sunt şi o pereche de bebeluși gemeni, de doar o lună.

Bolnavii vin, de obicei, pentru un consult în Camera de Gardă, atunci când febra și tusea nu cedează, și asta în condițiile în care sunt administrate antitermicele și antitusivele uzuale. La unii dintre ei apar și fenomene digestive urmate de deshidratare. În cazul persoanelor în vârstă, apare și o decompensare a bolilor asociate, dar și o astenie marcantă. Cele mai frecvente cazuri de viroze respiratorii au fost cu virusul gripal de tip A și B. Virozele respiratorii, așa cum este și gripa, ocupă primul loc ca morbiditate prin boli acute în sezonul rece. Modalitatea principală de transmitere a virusurilor respiratorii o reprezintă aerul, prin particulele fine în suspensie, care sunt responsabile atât de infecţia acută, cât şi de agravarea patologiei preexistente”, mai spune dr. Ruxandra Laza.

Măsurile de prevenție, reamintesc medicii de la Spitalul “Victor Babeş” includ izolarea cât mai precoce a bolnavilor, purtarea măștii, evitarea locurilor aglomerate, menținerea distanței fizice, ventilarea spațiilor interioare şi vaccinarea antigripală anuală.

Print Friendly, PDF & Email