Jdioara, satul cu cei mai mulți nobili

Copii la cetatea Jdioara Saptamana altfelJdioara, unul dintre micile satele de pe valea Timișului are, de ieri, un număr impresionant de… nobili.

 

Aproape 70 de copii au primit luni, titlul de „Cavaler al Cetății Jdioara” și diploma de “Castelan al Cetății”, anunţă Andreea Medinschi, responsabil Comunicare în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Timiş. Este vorba despre copii de clasa a II-a, elevi la Liceul teoretic „David Voniga”, din Giroc, și de la Școala cu clasele I-VIII din Criciova.

Aceştia au  participat, în prima zi a săptămânii “Altfel”, la un program inedit. Un proiect intitulat “Istoria Altfel – Cetatea Jdioara”, inițiat de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș și realizat împreună cu Asociația Arheovest, trupa Peregrinii, TMArchery, Asociația Pentagon și Primăria Criciova, cu sprijinul Muzeului Banatului și al Universității de Vest.

Copii la cetatea Jdioara Saptamana altfel (2)Vreme de mai bine de o jumătate de zi, cei mici au avut parte de o adevărată aventură cu iz medieval. Ei au participat la o excursie ghidată până la ruinele cetății Jdioara, excursie în care au aflat informații nu doar despre istoria locului, ci și despre flora și fauna zonei, pentru ca mai apoi să ia parte la ateliere interesante și provocatoare. Au învățat să tragă cu arcul, să cânte muzică medievală, să modeleze și… să se lupte precum războinicii din vechime”, declară Andreea Medinschi.  

Victor Bunoiu, consilier la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș și coordonator al proiectului, spune că prin acest proiect s-a dorit să se facă cunoscut acest loc , „o adevărată comoară pentru județul Timiș. E natură, e legendă, e istorie.” Victor Bunoiu mai spune că ceea ce s-a făcut acum e un prim pas în promovarea unui spațiu care merită mult mai mult.

Și cum un astfel de proiect trebuie să lase urme nu doar în sufletele celor care au luat parte la el, adaugă reprezentanţii Direcției Județene pentru Cultură Timiș, în urmă a rămas o… capsulă a timpului: un afiș care poartă semnăturile tuturor participanților la acest eveniment a fost îngropat, pentru urmași, la poalele Cetății.

Print Friendly, PDF & Email