Jazz din toată lumea, în programul Gărâna Jazz Festival

În mai puțin de o lună, începe Gărâna Jazz Festival, ajuns la cea de-a 23-a ediție. “Patru zile în Semenic, 40 de trasee de mountain bike, zeci de kilometri de lacuri, păduri, cer deschis. Și  jazz. Mult jazz, cel mai bun jazz de azi, de la artiști pe care-i știi sau pe care-i vei descoperi anul acesta la festival”, anunţă organizatorii Gărâna Jazz Festival.

 

Jan Garbarek Group feat. Trilok Gurtu, Jeff Berlin, Dennis Chambers, John Surman, Luiza Zan, Giovanni Guidi, Thomas Morgan, Bobby Previte, Grégory Privat, Renaud Garcia-Fons & Dorantes, Jacky Terrasson, Paolo Fresu & Lars Danielsson, Maciej Obara și Per Mathisen – anunţă organizatorul, Fundația Culturală Jazz Banat – se numără printre artiștii care vor veni anul acesta la Gărâna Jazz Festival, care va avea loc între 11 și 14 iulie.

Trupelor deja anunțate pentru duminică, 14 iulie, John Surman Trio și Moshulu, li se alătură pe scena din Poiana Lupului alte două proiecte inedite. Maciej Obara Quartet vine cu o experiență de jazz european care ne aduce mai aproape de energia artiștilor polonezi, reprezentată atât Pink Freud și Adam Bałdych, cu un an în urmă, în aceeași poiană. Saxofonistul polonez Maciej Obara și-a câștigat notorietatea pe scena de jazz internațională din 2006, când a câștigat Bielska Zadymka Jazz Contest. De-a lungul anilor, Obara și-a dezvoltat un limbaj muzical original și a colaborat cu numeroși artiști din Japonia, SUA și Europa. În 2012 a înființat un quartet internațional și cu el a înregistrat primul album la ECM Records, Unloved (2017). La Gărâna Jazz Festival 2019 va fi secondat de trei personalități ale jazz-ului scandinav: norvegienii Håvard Wiik (pian) și Ole Morten Vågan (contrabas) și suedezul Jon Fält (baterie).

Multi-premiat și aclamat în întreaga lume, bateristul american Bobby Previte reunește după 20 de ani supergrupul nord-american Bump, sub titulatura Bobby Previte’s Classic Bump Band. Din grup fac parte: maestrul avangardist al saxofonului alto Marty Ehrlich, trombonistul inovator Ray Anderson, celebrul pianist și compozitor Wayne Horvitz și Jerome Harris, unul dintre cei mai versatili chitariști americani. Va fi 100% jazz american de cea mai înaltă clasă, alimentat de energia, creativitatea și virtuozitatea acumulate în cei 20 de ani de concerte și explorări muzicale care au trecut peste fiecare.

Tot duminică, scena din curtea Hanului “La Răscruce” va găzdui quartetul saxofonistului și compozitorului berlinez Philipp Gropper – Philm. Quartetul, ai cărui membri sunt pianistul Elias Stemeseder, basistul Robert Landfermann și bateristul Oliver Steidle, testează limitele jazzului și ne pune în fața unui univers muzical imprevizibil. Consequences, cel mai nou album, este o interpretare actuală a realității zilelor noastre și un exercițiu de imaginație pentru fiecare dintre noi.

La Gărâna 2019, publicul va explora Jazz românesc alături de cei mai buni muzicieni români, în concerte-experiment. Romanian Jazz Meeting, aflat la a 3-a ediție, este momentul în care își dau întâlnire cei mai de seamă reprezentanți ai jazz-ului autohton și este găzduit de scena din Poiana Lupului și de Hanul La Răscruce, locul care păstrează energia și libertatea de acum 22 de ani, de la prima ediție a festivalului.

Vineri, 12 iulie, pe scena din Poiana Lupului, apreciatul chitarist timișorean Horea Crișovan și una dintre cele mai în vogă trupe jazz din Timișoara, JazzyBIT, prezintă în cadrul Romanian Jazz Meeting un proiect care s-a născut anul trecut, când au cântat pentru prima oară împreună pe scena Timișoara Jazz Festival 2018. O combinație energică de jazz și rock, presărată pe alocuri cu blues, latin și funk. Seara se va încheia cu un concert de jazz ambiental, tot la scena mare: trompetistul Petre Ionuțescu și artistul vizual Daniel Dorobanțu vor construi o instalație multimedia inspirată de pădurile ce înconjoară Gărâna, un mediu muzical-vizual feeric ce va prinde viață după miezul nopții.

Sâmbătă, 13 iulie, pe scena de la Hanul La Răscruce, cântăreața și compozitoarea Luiza Zan și chitarisul Iulian Pavelescu prezintă Afrodizzy – un experiment dinamic, cu vibrații afro, jazz, funk și soul, în care publicul are un rol cheie. Doi muzicieni, doi prieteni, își propun să testeze optimismul publicului, dar și încrederea acestuia într-o lume un pic mai bună, cel puțin pentru câteva zeci de minute. În aceeași zi, saxofonistul Cătălin Milea aduce pe scenă Jazz on Pink Floyd, împreună cu pianistul Albert Tajti, contrabasistul Michael Acker și bateristul Iulian Nicolau, un concert tribut adus celebrei trupe Pink Floyd.

Sorin Zlat, unul dintre cei mai valoroși pianiști de muzică jazz ai noii generații de artiști români, prezintă The Land of Dreams, alături de Gianni Gagliardi, din Spania, la saxofon, de Gianluca Renzi (Italia), la contrabass, și Iulian Nicolau, la baterie.

Duminică, 14 iulie, la hanul La Răscruce se va asculta cool jazz, post-bop, latin, avant-garde

Biserica Catolică din satul Văliug găzduiește trei concerte ce vor avea parte de o acustică deosebită. Acestea vor fi suținute depianistul Raul Kusak (vineri, 12 iulie), muzicianul electronic Rodion G.A. (sâmbătă, 13 iulie) și Adrian Schwartz-Dinu & Horea Crișovan (duminică, 14 iulie).

Programul complet al Gărâna Jazz Festival 23 este disponibil acum pe www.garana-jazz.ro , iar biletele și abonamentele pentru festival pot fi cumpărate online prin bilete.ro și www.garana-jazz.ro, dar și de la fața locului, din Poiana Lupului.

Festivalul Internațional de Jazz Gărâna este organizat de Fundația Culturală Jazz Banat, membră a European Jazz Network. În ultimii 20 de ani, peste 70.000 de spectatori și numeroși artiști cu renume internațional au împărtășit experiența muzicii jazz de avangardă ascultată sub cerul liber în micul sat din inima Banatului. Au cântat la Gărâna: Eberhard Weber, Stanley Clarke, Mike Stern, Tomasz Stańko, Charles Lloyd, Jean-Luc Ponty, Stanley Jordan, John Abercrombie, Miroslav Vitouš, Zakir Hussain, Youn Sun Nah, Bugge Wesseltoft, Lars Danielsson, Avishai Cohen, Nils Petter Molvær, Jack DeJohnette, Kimmo Pohjonen și mulți alții. Detalii pe www.garana-jazz.ro.

 

Print Friendly, PDF & Email