Japonezii anunţă că au dezvoltat o metodă pentru detectarea Ebola în 30 de minute

Focar de EbolaCercetătorii japonezi au anunţat, la începutul acestei săptămâni, că au dezvoltat o nouă metodă pentru a detecta prezenţa virusului Ebola în 30 de minute, cu o tehnologie care ar putea permite diagnosticarea rapidă a infecţiei şi în ţări în care echipamentele necesare lipsesc.

 

Profesorul Jiro Yasuda şi echipa sa de la Universitatea din Nagasaki, din vestul Japoniei, au afirmat că procesul este nu doar eficient pe termen foarte scurt, dar, de asemenea, este mai puţin costisitor decât sistemul actual folosit în Africa de Vest, unde virusul s-a soldat deja cu peste 1.500 de morţi în patru ţări, anunţă Mediafax.

Cercetătorii au dezvoltat ceea ce se numeşte în biologie o „amorsă” care amplifică doar genele specifice virusului Ebola atunci când acesta este prezent în organism. Din acidul ribonucleic (ARN) sunt extraşi eventuali viruşi prezenţi într-un eşantion de sânge, după ce aceştia au fost dezactivaţi. Pornind de la aceste informaţii de codificare, este creată o secvenţă ADN care este amestecată cu amorsă într-o eprubetă. Totul este apoi încălzit la 60 – 65 de grade Celsius. Dacă virusul Ebola este prezent, ADN-ul specific virusului este amplificat în 30 de minute şi, dacă este cazul, lichidul din eprubetă devine tulbure, ceea ce reprezintă o confirmare vizuală a infecţiei.

În prezent, o metodă numită reacţie în lanţ a polimerazei, sau PCR, este folosită în special pentru detectarea virusului Ebola. Ea constă în replicarea în mai multe rânduri a unei gene pentru a avea suficientă materie de analizat. Această metodă necesită însă material special şi durează una sau două ore. „Noua metodă japoneză necesită doar un simplu echipament de încălzire, alimentat de o baterie, şi totul costă doar câteva sute de dolari, un preţ pe care o ţară în curs de dezvoltare ar trebuie să fie în măsură să-l plătească”, a precizat profesorul  Jiro Yasuda. „Nu am primit încă cereri, dar vom fi fericiţi să oferim acest mijloc de analiză care este pregătit”, a afirmat el.

Epidemia virusului Ebola, care se transmite prin contact cu fluidele corporale, a declanşat o alertă la nivel internaţional. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a înregistrat deja 1.552 de morţi dintre cele 3.069 de cazuri detectate în Liberia, Guineea, Sierra Leone, Nigeria.

Médecins Sans Frontières îşi declară scepticismul în privinţa reuşitei ţinerii sub control a acestei boli. Jeanne Liu, preşedintele Médecins Sans Frontières, declara, într-un discurs susţinut la sediul ONU de la New York, citată de AFP, că în cele şase luni ale celei mai grave epidemii de Ebola din istorie, lumea este pe cale să piardă bătălia pe care o duce pentru a o opri.

Print Friendly, PDF & Email