Jandarmeria Română: „Nu s-au înregistrat incidente la mitinguri”

Jandarmeria Română anunţă că la nicio adunare publică desfășurată duminică, 29 ianuarie, nu s-au înregistrat incidente, iar opt dintre ele au fost declarate în prealabil și autorizate.

 

Inspectoratul General al Jandarmeriei Române transmite că la adunările publice organizate duminică, în 35 de judeţe, nu s-au înregistrat evenimente majore de natură să tulbure ordinea publică, fiind aplicată o singură sancțiune contravențională, pentru instigarea prin orice mijloace, inițierea sau recurgerea la acțiuni violente sau alte manifestări, cu intenția de zădărnicire ori tulburare, în orice mod, a adunărilor publice. Opt dintre mitinguri – cele de la Timișoara, Alba-Iulia, Sibiu, Satu Mare, Baia Mare, Oradea, Piatra Neamț și Pitești –, mai anunţă Jandarmeria, au fost declarate în prealabil și autorizate.

 

Citeşte şi: Peste 7000 de persoane la protestul împotriva proiectelor privind grațierea și amnistia, de la Timişoara

 

Instituţia anunţă, însă, că nu a făcut nicio estimare oficială în ceea ce privește numărul de participanți la adunările publice, nevând în acest sens nici atribuții legale, nici instrumente specializate, „putând realiza doar o proiecție în ceea ce privește dimensionarea dispozitivelor proprii de ordine și siguranță publică”.

Jandarmeria Română precizează că, potrivit atribuțiilor sale, va asigura măsurile de ordine pentru ca aceste forme de exprimare publică să se desfășoare în mod pașnic și civilizat și menționează că prima condiție legală care trebuie respectată pentru a putea organiza o manifestare în spațiul public este aceea de a o declara în prealabil.

 

Print Friendly, PDF & Email