Iulius Town aduce „luna de pe cer” (P)

Bănăţenii pot „evada”, în perioada 1 – 10 aprilie, pe al cincilea cel mai mare satelit natural din sistemul solar, însă fără să îmbrace costumul de astronaut, ci cu o vizită în Iulius Gardens din ansamblul mixt Iulius Town, unde va fi expusă instalația Museum of the Moon.

 

Lucrarea artistului britanic Luke Jerram, realizată pe baza imaginilor furnizate de sateliții orbitali NASA, redând, astfel, fidel satelitul natural al Pământului, este prima din seria sa dedicată corpurilor cerești. Aceasta le oferă vizitatorilor oportunitatea extraordinară de a descoperi Luna în toată splendoarea detaliilor, şi nu doar partea pe care o vedem mereu pe cer. Macheta măsoară 7 metri în diametru și corespunde unei scări de 1:500.000, ceea ce înseamnă că fiecare centimetru corespunde în realitate unei distanțe de 5 kilometri pe Lună.

Ne bucurăm mult să ducem parteneriatul cu cei de la Iulius Group mai departe și să prezentăm unui public din ce în ce mai numeros instalații de artă impresionante, capabile să schimbe retorici urbane și să aducă împreună idei mai bune despre ziua de mâine. Suntem parte a schimbării și ne bucurăm să ne reîntâlnim cu publicul timișorean. Lights On!”, declară Andi Daiszler, iniţiatorul proiectului Lights On România.

Până în prezent, instalația Museum of the Moon a fost vizitată de peste treo milioane de oameni, din cele peste 25 de țări în care a fost expusă. Crearea acesteia a durat şase luni, fiind nevoie de numeroase prototipuri și multă planificare. În realizarea instalației au fost folosite imagini furnizate de sateliții orbitali NASA.

În 2021, timişorenii au admirat o altă instalaţie spectaculoasă de lumini a artistului britanic Luke Jerram: Planeta Pământ întruchipată în Gaia. Seria de expoziții The Works of Luke Jerram a fost prezentă anul trecut în alte două proiecte ale companiei Iulius: Museum of the Moon a fost expus în ansamblul mixt Palas Iași, iar planeta Marte a fost admirată de clujeni, în Iulius Parc din proximitatea Iulius Mall.

Lights On este un festival de instalații de lumină lansat de Asociația Daisler, la Cluj-Napoca, în 2018. Evenimentul promovează o nouă nișă a artelor vizuale în spații publice, activări urbane dintre cele mai inedite, dar și colaborări fascinante intersectoriale. Lights On face parte din rețeauaInternational Lights festival Organisation, fiind înfrățit cu evenimente majore de la nivel internațional, precum festivalurile de lumină Canary Wharf Winter Lights sau Glow Eindhoven, dar și Fête des Lumières, cel mai mare festival de lumină al lumii.

Festivalul este organizat și creat de Asociația Daisler din Cluj-Napoca, o organizație non-profit care are ca scop facilitarea proceselor de activare, reactivare și transformare urbană prin inițiative culturale creative inedite. Mai multe informații pe www.lightsonromania.com.

Print Friendly, PDF & Email