ISU Timiş: 5 morţi, 49 de răniţi, în urma furtunii din Timiş

5 morţi, 49 de răniţi, 30 de localităţi fără curent electric, 25 fără apă potabilă, 93 de locuinţe şi 31 de clădiri publice avariate, 176 de copaci căzuţi pe maşini, trotuare, şosele sau căi ferate – acesta este bilanţul, din această dimineaţă, al furtunii violente care a „măturat”, ieri după-amiază, Timişul.

 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Timiş anunţă că, în urma furtunii extrem de violente de ieri, din Timiş, când rafelele de vânt au atins viteze şi de peste 100 de kilometri/oră, bilanţul victimelor este de cinci persoane decedate (două în Timişoara şi trei în Buziaş) şi 49 de persoane rănite, dintre care cinci copii.

Potrivit ISU Timiş, au fost afectate 23 de oraşe şi comune din judeţ: Timişoara, Lugoj, Buziaş, Făget, Jimbolia, Recaş, Biled, Coşteiu, Pişchia, Uivar, Iecea Mare, Şandra, Ghiroda, Giroc, Bucovăţ, Banloc, Darova, Becicherecu Mic, Giera, Belinţ, Dumbrava, Otelec şi Săcălaz, cu alte 25 de sate aparţinătoare.

30 de localităţi au rămas fără curent electric, unele chiar şi nouă ore, pentru remedierea defecţiunilor acţionând 23 de echipaje. Din cauza lipsei de alimentare cu energie electrică, 25 de localităţi au rămas şi fără apă potabilă.

Pompierii Militari au intervenit la 93 de locuinţe, majoritatea având acoperişul avariat: 73 în Timişoara, 9 la Lugoj, 4 la Giroc, 3 la Răchita, 2 la Chizătău şi una la Becicherecu Mic. Furtuna a  afectat şi 22 de şcoli şi grădiniţe, cinci biserici şi patru clădiri ale Poliţiei de Frontieră. Pentru 15 şcoli şi grădiniţe s-a dispus suspendarea activităţii.

De asemenea, personalul ISU Timiş a intervenit pentru îndepărtarea a 176 de copaci căzuţi pe maşini, trotuare, şosele şi căi ferate. Două drumuri – DN6,la ieşirea din Timişoara spre Lugoj, şi DJ 691, între comunele Dumbrăviţa şi Giarmata – au fost blocate câteva ore. Cei mai mulţi pomi căzuţi au fost la Timişoara – 151, apoi la Lugoj – 9 şi câte unul sau doi copaci, la Buziaş, Făget, Ghiroda, Ofseniţa, Sacoşu Mare, Biled, Coşteiu, Pişchia, Iecea Mare, Uivar, Giroc, Şandra şi Bucovăţ.

În cadrul acestor acţiuni au fost deblocate, din trenuri şi autovehicule, 152 de persoane.

ISU Timiş anunţă că a intervenit cu 619 efective (558 de la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi 61 de la alte structuri), conducerea acţiunilor fiind asigurată de inspectorul-şef al ISU Timiş.

Print Friendly, PDF & Email