Istoricul Adam Burakowski îşi lansează la Timişoara volumul despre „Geniul Carpaţilor”

adam-burakowski-foto-gindulIstoricul polonez Adam Burakowski, specialist consacrat în istoria comunismului din Europa Centrală şi de Est, se află azi la Timişoara, unde susţine o conferinţă şi îşi lansează cel mai nou volum, „Dictatura lui Nicolae Ceauşescu (1965-1989). Geniul Carpaţilor”.

 

Azi, de la ora 16.30, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” a Universităţii de Vest din Timişoara, va avea loc un dialog cu reputatul istoric polonez Adam Burakowski, specialist consacrat în istoria comunismului din Europa Centrală şi de Est.

Evenimentul – organizat în cadrul „Zilelor Culturii Poloneze” – marchează apariţia celei de-a doua ediţii, revăzute şi adăugite, a volumului Dictatura lui Nicolae Ceauşescu (1965-1989). Geniul Carpaţilor. Dialogul va fi moderat de prof. univ. dr. Vasile Docea, directorul BCUT.

Tot azi, de la ora 19, la Librăria Cartea de Nisip, de pe str. V.V. Delamarina nr. 1, va avea loc lansarea volumului. La eveniment participă, alături de autor, prof. univ. dr. Marcel Tolcea, prof. univ. dr. Silviu Rogobete.

Volumul tradus de Vasile Moga, cu o prefaţă semnată de Stejărel Olaru, a apărut recent în Colecţis „Historia” a Editurii Polirom, şi în format digital.

Dictatura lui Nicolae Ceauşescu (1965-1989). Geniul Carpaţilor este un volum dedicat integral comunismului românesc din perioada lui Nicolae Ceauşescu, o analiză comparată de tip istoric şi politic realizată de un specialist consacrat în istoria comunismului din Europa Centrală şi de Est. „Pe baza unei bibliografii vaste şi a unor izvoare de o mare diversitate, Adam Burakowski ne oferă nu doar o istorie a comunismului românesc, ci şi o carte despre puterea absolută al cărei unic scop este consolidarea perpetuă a puterii”, transmit reprezentanţii Editurii Polirom.

Această ediţie a cărţii, a doua, completată cu informaţii preluate din documente desecretizate, precum şi din bibliografia recentă, acordă o atenţie specială politicii externe a lui Nicolae Ceauşescu, contribuind la o înţelegere mai profundă a istoriei româneşti din epoca respectivă.

„O carte despre o dictatură şi un dictator, dar nu numai. Dictatura lui Nicolae Ceauşescu ne oferă şi o perspectivă de istorie politică, alături de explicaţiile necesare privind felul în care a funcţionat regimul ceauşist folosindu-se frică, manipularea şi falsul naţionalism. Fără îndoială, cititorul acestei cărţi va fi răsplătit”, spune istoricul Stejărel Olaru,

Adam Burakowski vorbeşte, în această carte, despre mişcarea comunistă românească înainte de al doilea război mondial, despre cariera lui Nicolae Ceauşescu până în martie 1965, despre continuarea politicii externe independente, consolidarea poziţiei lui Ceauşescu şi eliminarea lui Drăghici, despre apropierea României de China şi vizita lui Ceauşescu în Statele Unite. În volum sunt alocate capitole anului 1974, când s-a produs instaurarea formală a dictaturii, politicii externe în anii 1975-1976, stagnării, din anii 1983-1985, păbuşiri economiei şi, în final, pierderii  2-22 decembrie 1989.

Volumul tradus de Vasile Moga, cu o prefaţă semnată de Stejărel Olaru, a apărut recen în Colecţia „Historia” a Editurii Polirom, şi în format digital.

Cartea a apărut cu sprijinul Reţelei Europene Memorie şi Solidaritate şi este promovată cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti.

Adam Burakowski, în vârstă de 39 de ani, este doctor în politologie, istoric, absolvent al Institutului de Istorie al Universităţii din Varşovia şi al Institutului de Studii pentru Europa de Est al aceleiaşi universităţi.

În cursul anului 2003 a efectuat un stagiu de practică în cadrul Cold War International History Project de la Woodrow Wilson International Center for Scholars din Washington. Din 2004 a devenit asistent, din 2007 lector, din 2015 profesor în cadrul Institutului de Studii Politice al Academiei Poloneze de Ştiinţe. Din 2006 activează în cadrul postului naţional de radio polonez. Începând din 2009 este membru al conducerii Grupului pentru Interese Economice Europene al Euranet şi, din 2013, al Euranet Plus.

Este coautor, împreună cu Aleksander Gubrynowicz şi Pawel Ukielski, al cărţii 1989. Toamna naţiunilor, (Polirom, 2013), împreună cu Marius Stan, al volumului O ţară tristă, plină de umor. Istoria României după anul 1989 (2012) şsi, împreună cu Krzysztof Iwanek, al volumului De la colonie la superputere, India 1857-2013, 2013). În 2015 a publicat volumul Sistemul politic al României contemporane. În prezent se ocupă de India şi Asia de Sud.

Print Friendly, PDF & Email