Istoria Festivalului de Jazz de la Gărâna, în fotografii

Expoziția Gărâna Jazz Festival 20 ajunge la Muzeul de Artă Timișoara între 29 iunie și 1 septembrie. E istoria de 20 de ani, în fotografii, a acestui festival.

 

Muzeul de Artă Timişoara găzduişte, începând de azi, expoziţia Gărâna Jazz Festival 20, un demers de foto-jurnalism documentar menit să investigheze ultimii 20 de ani ai unui dintre cele mai importante festivaluri de jazz open-air din regiunea Europei Centrale și de Est.

Expoziția va fi prezentă la Muzeul de Artă din Timișoara până în luna septembrie, fiind disponibilă şi la a cea de-a 21-a ediție a festivalului, desfășurată în satul Gărâna, județul Caraș-Severin, între 6 și 9 iulie.

Colecția inedită de imagini cuprinsă în expoziţia Gărâna Jazz Festival 20 este semnată de artiștii Horațiu și Mihai Șovăială, într-un album foto ce prezintă oamenii, stările și faptele care au definit festivalul în istoria sa. Organizatorii expoziţiei spun că cei doi fotografi, aflați pentru prima oară la Gărâna în vara 2016, au interpretat tema festivalului pornind de la studiul fotografiei vernaculare și al fotografiei documentare a anilor 60-70. „Au petrecut cinci zile de vară în munții cu jazz pentru a surprinde toate detaliile experienței considerate unice în Europa, atât de artiștii internaționali, cât și de publicul iubitor de muzică live în natură”, spune Marius Giura, organizatorul festivalului.

Oamenii, locul, scurgerea timpului și a muzicii sunt teme care se regăsesc în expoziție și în albumul ce îi poartă numele.

Proiectul editorial conține două părți distincte, dar reciproc dependente – una care recreează atmosfera locală în cele mai vii detalii, alta care constă într-o serie de portrete ale artiștilor care au urcat pe scena ediției aniversare din iulie 2016.

Imaginile se succed într-un ritm vizual ce provoacă retrăirea emoțiilor pentru cei care au fost la festival ori pregătirea curiozității pentru cei care își doresc să ajungă la Gărâna.

Expoziția Gărâna Jazz Festival 20 ajunge la Muzeul de Artă azi, 29 iunie, când, de la ora 18, va avea loc şi vernisajul, și va sta pe simeze până

în 1 septembrie, putând fi văzută zilnic, de marți până duminică, între orele 10 -18. La vernisaj vor lua cuvântul Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timișoara, Marius Giura, directorul Gărâna Jazz Festival, și scriitorul Mircea Mihăieș.

Festivalul Internațional de Jazz Gărâna este organizat de Fundația Culturală Jazz Banat, membră a European Jazz Network. În ultimii 20 de ani, peste 70.000 de spectatori și numeroși artiști cu renume internațional au împărtășit experiența muzicii jazz de avangardă ascultată sub cerul liber în micul sat din inima Banatului. Au cântat la Gărâna, printre mulţi alţii: Eberhard Weber, Mike Stern, Jan Garbarek, Charles Lloyd, Jean-Luc Ponty, Stanley Jordan, John Abercrombie, Miroslav Vitous, Zakir Hussain, Magnus Ostrom, Bugge Wesseltoft, Lars Danielsson, Avishay Cohen, Nils Petter Molvaer, Jack Dejohnette, Kimmo Pohjonen.

Print Friendly, PDF & Email