Ioan Aurel Mureşan expune la Galeria Jecza

Foto: Zorzini F Gallery

Pictorul Ioan Aurel Mureşan expune la Galeria Jecza lucrări din ciclurile Apud Magister și Variațiuni din Casa Surdului, expoziţia fiind o mărturie a căutărilor artistului din ultimul an.

 

Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, 26 octombrie, de la ora 18, la Galeria Jecza, în prezența artistului.

Incluzând lucrări din ciclurile Apud Magister și Variațiuni din Casa Surdului, expoziția este o mărturie a căutărilor artistului din ultimul an. Expresia acestora se potențează prin amplul catalog apărut la editura Triade, ce va însoți expoziția. Conceput ca un incitant jurnal al creației, catalogul prezintă mărturia acestei experiențe artistice și existențiale complexe. Textele critice sunt semnate de Pia Brînzeu, Liviana Dan și Ramona Novicov, iar Sorina Jecza însoțește demersul artistic cu 22 de „fantezii pentru pictură”.

Acestui tip de exercițiu în oglindă, curatoarea Liviana Dan îi spune Jurnalul-proiect: „Între 17 martie 2020 și 31 mai 2021, Ioan Aurel Mureșan pictează 22 de lucrări dintr-o serie intitulată «Apud magister». Referințele sunt celebre: Tizian, Fragonard, Caspar David Friedrich, Grünewald, Rubens, Watteau… Alegerea este înspre un trecut clasic care trăiește solid sub suprafață. Tot în această perioadă, Sorina Jecza scrie zilnic despre aceste lucrări – o fantezie pe marginea picturii, o fantezie pentru pictură. Este vorba despre două jurnale paralele. Este o strategie deschisă de marketing într-o lume care și-a pierdut abilitatea de a descrie? Sunt două jurnale intime ale efectului Baudelaire, care folosesc sofisticat emoția în artă, pictând ori scriind ceea ce ar vrea să-i aparțină?”.

„După ce am parcurs etape succesive ale experimentului optzecist, practica picturii la care recurg în prezent mizează pe o nouă sinteză ce duce mai departe experiența mediului pictural. Rămas în continuare atașat ideii de racordare la realitate prin medierea culturii, pictura pe care o practic împărtășește platforma teoretică a postmodernismului. Credinței căreia i-am rămas fidel vizează cultura, ca o a doua natură/sursă pentru universul meu de creație. Descopăr cum opțiunile artistice manifeste în perioada anilor de început nu și-au epuizat resursele, ci doar și-au îmbogățit formele de expresie. Cultura rămâne, pentru mine, mereu, sursă proteică de creație”, spune Ioan Aurel Mureşan.

Artistul este asimilat generațional artiștilor optzeciști, a căror manifestare pe scena artistică românească a trecut prin rețeaua Atelierului 35, cu o vizibilitate extrem de pregnantă la Oradea, unde pictorul a debutat în 1981. Este profesor de pictură la Universitatea de Arte și Design din Cluj și doctor în arte vizuale din anul 2005. Pictura pe care a experimentat-o, încă din deceniul al nouălea, a împărtășit platforma teoretică a postmodernismului, în care formele culturii sunt aglutinate în registru reflexiv.

Între ciclurile picturale ce-i definesc traiectoria creației se află: Pământul (1984), Semnele zidului (1986-1989), Metafore picturale (1989-1990), Via dolorosa (1991), Minunatele ceasuri ale Ducelui d’Ivry și Călătoria magică a Ducelui d’Ivry (1992-2005), Ultrasilvania (2013-2014), Pasaje secrete (2015-2016), Escorts (2016-2017), Erotikonia (2018-2019), Apud magister (2020-2021) şi Variațiuni din Casa Surdului (2021).

Lucrări ale lui Ioan Aurel Mureșan se află la Muzeul de Artă Contemporană al României, Muzeul de Artă din Cluj, Muzeul Țării Crișurilor, Complexul Muzeal Arad / Muzeul de Artă, Colecția de Artă Contemporană Sibiu, Colecția de artă contemporană a Institutului de Teologie și Istoria Artei Cluj (Câlnic), Muzeul Național al Bucovinei Suceava.

Expoziţia va sta deschisă până în 26 ianuarie 2022, la Galeria Jecza,  vizitarea fiind făcută cu respectarea normelor de siguranță sanitară aflate în vigoare. Catalogul expoziției se poate descărca de aici.

Expoziţia este organizată de Galeria Jecza în parteneriat cu Fundaţia Triade, fiind o acțiune cofinanțată de Consiliul Județean Timiș.

Print Friendly, PDF & Email