Invitaţie în cămara bănățană, în prag de sărbători

Publicul este invitat de către Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș să descopere Banatul în plină iarnă, trecând prin bucătăriile etniilor și redescoperindu-le tradițiile.
Proiectul Tradiții de iarnă în Timiș și Banat, realizat de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, își propune revigorarea turismului de iarnă, în această zonă a țării. Şi asta, prin repunerea în lumină a tradițiilor legate de Ignat, interpretate de fiecare etnie în parte, și prin promovarea evenimentelor care au loc pe parcursul iernii în întreaga zonă, evenimente cu potențial de a atrage turiștii, timișoreni sau străini.

Împreună cu Infocentrul turistic și Primăria Margina, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș a dezvoltat şi proiectul Mic dejun la Margina cu o componentă de iarnă și să ofere turiștilor interesați posibilitatea ca timp de două luni, în decembrie și ianuarie, în perioadele cu zăpadă, să facă plimbări cu sania și să ia masa, după tradițiile locului.

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș le lansează turiştilor invitația de a intra în Cămara bănățană, fie la Jimbolia, unde este organizată Sărbătoarea de Ignat, în 20 decembrie, fie la Giarmata, la Festivalul de datini și obiceiuri de iarnă, în 17 decembrie, la Lugoj, la Târgul de Crăciun, care ţine din 1 decembrie 2017 până în 8 ianuarie, la Margina, Cu sania la Margina, în lunile decembrie şi ianuarie, cu programare la Infocentrul turistic Margina.

În 10 decembrie, între orele 17 şi 21, va fi organizat un spectacol colinde și degustare de produse tradiționale, pe Scena Food Court a Iulius Mall Timișoara. În program sunt incluse colinde interpretate de Ansamblul Florile Banatului al Centrului de Cultură și Artă a județului Timiș, de Corul de la Jimbolia, un dans al călușarilor din Ansamblul Noi, din Margina, dansuri șvăbești, intrepretate de Ansamblul „Liliacul”, din Șandra şi o prezentare de obiceiuri și colinde din Banat.

În jurul scenei se vor afla mese la care producători locali din județ vor oferi spre degustare produse specifice sărbătorilor de iarnă: cârnați și cozonac (de la Buziaș), plăcinte (de la Margina), ştrudel de mere (de la Șandra).

Prin evenimentele organizate în 9 și 10 decembrie creăm contextul și introducem participanții în atmosfera sărbătorilor de iarnă printr-un spectacol de colinde și o degustare de produse tradiționale. Dorim să asociem atmosfera sărbătorilor cu gustul mâncării specifice Banatului, specifice multiculturalității din această zonă de graniță a României”, spune Delia Barbu, director executiv al APDT Timiș.

Pentru aceasta, anunţă Delia Barbu, vor fi prezenți la eveniment producătorii locali și produse în curs de atestare, mostre de gust pe care turiștii le vor putea regăsi atunci când vizitează Timișul pe timpul iernii: ştrudel de mere, în Șandra, “Kreutzly”, în Jimbolia, plăcinte, în Margina,  cozonac și cârnați, la Buziaș.

Print Friendly, PDF & Email

Articol scris de

jurnalist Timpolis, mircea.pavelescu@timpolis.ro