Investigații de testare funcțională pulmonară şi pentru pacienţi externi, la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara

La Spital de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara pot fi realizate, începând din această săptămână, investigații pulmonare gratuite și altor pacienți decât celor internați. Analizele se fac pe baza unei recomandări de testare prescrisă de medicul pneumolog curant și în urma unei programări.

 

Vorbim, de exemplu, de testarea capacității de difuzie, pentru a determina cât de eficient transferă plămânii oxigen din aer în fluxul sanguin, sau de pletismografia corporală totală,  test prin care putem determina capacitatea pulmonară totală (cantitatea totală de aer care poate fi stocată de plămâni) respectiv volumul rezidual (cantitatea de aer care rămâne în plămâni după un expir complet). În cadrul acestui test, pacientul va sta într-o cabină etanșată, numită cabină pletismografică, și va respira prin intermediul unei piese pe care o va introduce în cavitatea bucală. În tot acest timp, presiunea și debitul aerului sunt măsurate. Un alt test ce poate fi realizat gratuit, în spital, pe baza trimiterii de la medicul penumolog curant, este cel de rezistență a mușchilor respiratorii, atât a celor responsabili de inspir, cât și a celor utilizați în timpul expirului. Putem realiza chiar și o provocare bronșică pentru a evalua reacția căilor respiratorii la anumite substanțe ce pot declanșa bronhospasmul și wheezingul (respirația șuierătoare)”, explică medicul specialist pneumolog Noemi Suppini, coordonatoarea Laboratorul Explorări Funcționale din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara

Dr. Noemi Suppini

Toate aceste investigații, mai spune ea, ajută medicul curant să stabilească un diagnostic complet și să adminitreze un tratament corespunzător. Există însă și anumite contraindicaţii, atrage atenţia dr. Suppini. care necesită temporizarea efectuării testării, cum ar fi de exemplu hemoptizia (exprimarea sângelui prin tuse), fumatul cu o oră înainte de efectuarea testării, efortul intens cu trei ore înaintea testării, intervențiile chirurgicale recente (oculare, toracice, abdominale) sau un istoric de infarct produs în ultimele trei săptămâni.

La efectuarea spirometriei – investigație care măsoară volumul și debitele pulmonare, cantitatea de aer inspirată, dar și ușurința și rapiditatea cu care este expirat aerul din plămâni –, pacienții beneficiază de gratuitate, pe baza cardului de asigurat și a trimiterii de la medicul pneumolog curant .

Aparatul de testare funcţională pulmonară

Dr. Noemi Suppini mai spune că investigaţiile se fac cu un sistem complex de testare funcțională pulmonară care permite realizarea într-un timp relativ scurt a tuturor acestor investigații. „Celor care vin pentru testare le deschidem ceea ce numește internare de zi. Pentru că aparatul este unic în vestul țării, am luat deja legătura cu colegii mei pneumologi din județele învecinate, astfel încât să putem investiga nu doar bolnavii din Timiș, ci și pacienți din Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și chiar Bihor”, adaugă medicul specialist.

Toate aceste investigații sunt decontate pacienților asigurați de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. În cazul persoanelor neasigurate sau al celor care nu au bilet de trimitere de la medicul curant, investigațiile se fac contra cost.

Print Friendly, PDF & Email