Intrada, un festival muzical futurist, începe azi la Timişoara

Azi începe, la Timişoara, Festivalul de muzică nouă Intrada, cel mai futurist festival muzical, cum îl prezintă organizatorii, care se va desfăşura în perioada 2- 7 noiembrie. Un torent de prime audiții, cei mai importanți compozitori contemporani, muzicieni invitați din țară și din străinătate, stiluri și instrumente inedite, sunete noi și spații reinventate, muzică acusmatică și terapii intensive, puse sub genericul Combinare. Fuziune. Unitate.

 

Organizat de Filarmonica Banatul, Festivalul de muzică nouă Intrada începe azi, la ora 19, în Sala Capitol, cu un concert simfonic dirijat de Gottfried Rabl (foto), din Austria. În deschidere, Andreea Olariu va interpreta Concertul pentru pian și orchestră, compus de Carmen Petra-Basacopol. Programul va continua cu trei prime audiții absolute: Concert pentru pian  și orchestră, de Volker Freidel, interpretat de Wolfgang Glemser, Magma pentru două piane și orchestră, lucrare a compozitorului timișorean Gabriel Almasi, cântată de pianiștii Adriana Dogariu și Sorin Dogariu, Fusion pentru două piane și orchestră, de Andrei Tănăsescu, avându-i soliști pe Manuela Iana-Mihăilescu și Dragoș Mihăilescu, și Toccata pentru pian și orchestră, de Remus Georgescu, cu pianista Andreea Dumitrescu.

Unul dintre cele mai captivante și spectaculoase evenimente ale festivalului, anunţă organizatorii, se va desfășura sâmbătă, 3 noiembrie, de la ora 19, în mansarda Bastionului Theresia, unde, în spațiul amenajat de arhitectul M.C. Donici și studenți din anul VI de la Facultatea de Arhitectură a Universităţii Politehnica, va avea loc un concert de muzică electronică și dans, muzică la acusmonium, sintetizator și live electronics, Imaginary changes. Interpreți vor fi Armando Balice, Livia Giovaninetti, Paul Ramage și Dana Paul-Giovaninetti, cu toții din Franța. Dansează Anca Florea, în coregrafia Laviniei Urcan, de la compania Unfold Motion.

Duminică, 4 noiembrie, de la ora 19, în Sala Capitol, ansamblul Trio Contraste propune o seară de muzică și poezie contemporană, care îi are ca invitați pe poeții Eugen Bunaru, Robert Șerban și Marcel Tolcea, și ansamblul Percutissimo, condus de Doru Roman.

Luni, 5 noiembrie, la ora 17, la Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau se va desfășura un spectacol de poezie, muzică și proiecții. Actorul german Thomas Niese, pianistul Sorin Petrescu și percuționistul Doru Roman vor interpreta Melodrama Fipps der Affe, după un poem de Wilhelm Busch cu proiecția desenelor poetului, cu muzica Violetei Dinescu.

Tot luni, 5 noiembrie, de la ora de la ora 19, la Colegiul Național de Artă „Ion Vidu” are loc spectacolul Ansambluri celebre, cu Airbone extended, din Austria.

Marți, 6 noiembrie, de la ora 19,  în Mansarda Bastionului Theresia se desfășoară evenimentul Tineri interpreți timișoreni, susţinut de ansamblul Atem.

Miercuri, 7 noiembrie, de la ora 19, în Sala Capitol va avea loc un concert care va încheia festivalul, susinut de Orchestra simfonică a Filarmonicii din Arad, dirijată de Cristian Neagu.

Print Friendly, PDF & Email