Intrada, un festival care aduce la Timişoara muzică nouă şi instrumente experimentale

Trio Contraste Foto no14plusminusLa Timișoara începe, peste câteva zile, Festivalul internaţional de muzică nouă Intrada.

 

Festivalul internaţional de muzică nouă Intrada se va desfăşura în perioada 8 – 13 noiembrie, tema ediției din acest an fiind „Lumina”. O temă recurentă și… coerentă acum, când la Timișoara s-a lansat noul concept pentru candidatura la titlul de Capitală Culturală Europeană, „Shine your light – Light up your city!”, spun reprezentanţii organizatorului evenimentului, Filarmonica Banatul.

Evenimentul include 11 concerte şi reuneşte compozitori şi interpreţi din ţară şi din străinătate, care vor prezenta, alături de muzica nouă, film, poezie, teatru instrumental şi chiar o tragedie antică. Muzica nouă aduce și instrumente noi, create din dorința de a experimenta tărâmuri acustice inedite și de a crea senzații unice, cum ar fi, de exemplu, saxofonul contrabas și clarinetul bas cu senzori acustici, instrumente unice din tânăra generație.

Festivalul de muzică nouă Intrada s-a născut în toamna lui 2014, prin strădania pianistului Sorin Petrescu, fiind o coagulare firească a inițiativelor de a promova muzica românească contemporană, definitorii pentru misiunea Filarmonicii Banatul. Iar vârful de lance al acestui demers este Trio Contraste, formație care și-a câștigat un bun renume pe toate meridianele.

Trio Contraste va deschide, de altfel, Festivalul Intrada. Duminică, 8 noiembrie, de la ora 19, la Sala Capitol, îi va prilejui publicului o întâlnire cu muzica Violetei Dinescu și cu creația cinematografică a lui Friedrich Wilhelm Murnau, prin filmul Nosferatu.

Ca și la ediția precedentă, festivalul este marcat de diversitate sub toate formele ei: instrumente speciale- acustice și electronice, prime audiții absolute, recitaluri vocale și instrumentale, concert simfonic, film, poezie, proiecții video, instalații. Firește, o atare bogăție expresivă nu va fi etalată doar în sala Capitol, ci şi în locuri neconvenționale, în care sonoritățile Intradei vor produce irizații”, spune directorul Filarmonicii Banatul, Coriolan Gârboni.

Programul Festivalului Intrada poate fi citit pe site-ul Filarmonicii Banatul.

Print Friendly, PDF & Email